Κόσμος
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 17:22

Λ. Άντορ: O εργασιακός «τουρισμός» δεν επιβαρύνει τα συστήματα πρόνοιας

Είναι σφάλμα να θεωρείται ο εργασιακός «τουρισμός» βάρος για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, δήλωσε σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο επίτροπος απασχόλησης, Λάζλο Άντορ.

Είναι σφάλμα να θεωρείται ο εργασιακός «τουρισμός» βάρος για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, δήλωσε σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο επίτροπος απασχόλησης, Λάζλο Άντορ.

Η συζήτηση έλαβε χώρα την Τρίτη, με θέμα το κατά πόσον το γεγονός ότι το 3% των Ευρωπαίων ζουν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. μπορεί να αποδειχθεί βάρος για τα συστήματα πρόνοιας των χωρών.

Ο επίτροπος Άντορ επεσήμανε ότι μελέτες δείχνουν ότι οι μετανάστες μεταναστεύουν για δουλειά και όχι για επιδόματα, καθώς και ότι κατά κανόνα έχουν θετική συνεισφορά στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών υποδοχής.

Από το ΕΛΚ, ο κροάτης ευρωβουλευτής Davor Ivo Stier σημείωσε ότι είναι προφανές ότι το ποσοστό Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται σε άλλα κράτη μέλη είναι απειροελάχιστο και ως εκ τούτου απίθανο να έχει συνέπειες στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Ζήτησε έτσι να γίνει ανοικτός διάλογος χωρίς ταμπού, καθώς «για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών πρέπει να αναπτύξουμε κανονική μεταναστευτική πολιτική».

Από την πλευρά του ο βρετανός Phil Bennion (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών) σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να συζητείται με μεγάλη προσοχή και αποκλειστικά με βάση αληθινά στοιχεία. «Η αρχή της ελευθερίας μετακίνησης δεν σχετίζεται είτε με την αποδοχή είτε με την απόρριψη της μετανάστευσης», σημείωσε.

Η γαλλίδα ευρωβουλευτής, Pervenche Berès (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ) δήλωσε ότι πάρα πολλοί στην Ε.Ε. σήμερα δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στις πατρίδες τους.

«Πολλοί ανησυχούν σήμερα για τον "τουρισμό υγείας" και τα συστήματα προνοίας τους, παραδόξως όμως τις ανησυχίες αυτές εκφράζουν ακριβώς εκείνα τα κράτη μέλη που δεν επιτρέπουν να δοθούν οι πόροι να γίνουν επενδύσεις στις χώρες που πλήττονται ώστε ο κόσμος να βρίσκει δουλειά εκεί» δήλωσε

Σύμφωνα με την Ολλανδή Marije Cornelissen των Πρασίνων, ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση είναι να υπάρξει εξίσωση των αμοιβών στην Ευρώπη.

Στο θέμα της ελευθερίας μετακίνησης βουλγάρων και ρουμάνων πολιτών από το τέλος του 2013 αναφέρθηκε ο βρετανός Nigel Farage (Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας): «δεν είμαστε κατά των ανατολικοευρωπαίων αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς ποιος μπαίνει στη χώρα μας».