Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετά τις αναφορές του υφυπουργού Εργασίας για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετά τις αναφορές του υφυπουργού Εργασίας για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Ουσιαστικά ο κ. Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση Μαρίας Μπόλαρη, προανήγγειλε αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς, μετά τον Νοέμβριο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεγκέρογλου προανήγγειλε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων:
«Ο υφυπουργός Εργασίας, ουσιαστικά παραδέχτηκε την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα και ότι δεν υπάρχει καμία προστασία από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, προαναγγέλλοντας πιο εύκολες απολύσεις. Έκανε λόγο μάλιστα για "έκτακτες συνθήκες", που επιβάλουν ακόμα ένα κυβερνητικό δώρο στην εργοδοσία, εφόσον παραδέχτηκε ότι υπάρχει δέσμευση, μέσα στον Νοέμβριο, να εξεταστούν ποιες μεταβολές- με βάση μελέτη που ετοιμάζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας- θα καταστούν αναγκαίες, προφανώς στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, παρόλο που η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 30%».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση για ρεσιτάλ αναλγησίας, σημειώνοντας, με αφορμή τις αναφορές του κ. Κεγκέρογλου, πως οι απολύσεις θα γίνονται πλέον χωρίς όριο, με ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Εργασίας.
«Δηλαδή, τώρα που η συγκυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τόσο την οικονομία όσο και την αγορά, οι ιθύνοντες αποφασίζουν επίσημα πλέον, να μην υπάρχει προστασία για τους εργαζόμενους, αφού δεν υπήρχε ούτως ή άλλως… Μόνο οι επιχειρηματίες θα προστατεύονται λοιπόν. Επίσημα» αναφέρει ο κ. Χαϊκάλης.
Β. Κεγκέρογλου: Τον Νοέμβριο η μελέτη για το όριο των ομαδικών απολύσεων
Απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εργασίας είχε αναφέρει πως τον Νοέμβριο θα παραδώσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας τη μελέτη του για το όριο των ομαδικών απολύσεων, και τότε θα εξετάσει το θέμα η κυβέρνηση.
Ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεπεράσει τον ισχύοντα νόμο για τις απολύσεις.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι πολλές φορές οι επιχειρηματίες σταματούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους χωρίς να απολύουν τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν ούτε το επίδομα ανεργίας.
«Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις».
Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στην διαδικασία προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα θα πρέπει να εμπλέκονται και τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ώστε να διαπιστώνεται η αληθινή κατάσταση της επιχείρησης που ζητά να τεθεί σε καθεστώς προστασίας. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση της αλυσίδας Sprider, λέγοντας ότι θα πρέπει να έρθει νομοθετική ρύθμιση.
«Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.