Επιστολή-έκκληση για διάλογο απευθύνει η ΠΟΣΔΕΠ στον υπουργό Παιδείας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση, λόγω του αναβρασμού με αφορμή το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.
Επιστολή-έκκληση για διάλογο απευθύνει η ΠΟΣΔΕΠ στον υπουργό Παιδείας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση, λόγω του αναβρασμού με αφορμή το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Στάθης Ευσταθόπουλος καλεί τον υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αναζητήσει διαύλους συνεννόησης και διαλόγου με τα Πανεπιστήμια ώστε να δοθεί λύση προς όφελος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα.
Στην επιστολή του ο κ. Ευσταθόπουλος μάλιστα σημειώνει, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Παιδείας πως «εκ του αποτελέσματος είναι προφανές ότι ο συγκρουσιακός τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων που έχετε επιλέξει δεν είναι ο ενδεδειγμένος ούτε για τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Ειδικότερα» προσθέτει «στο άμεσο πρόβλημα των Πανεπιστημίων που παραμένουν κλειστά, πρέπει να αναλάβετε γενναίες πρωτοβουλίες για να αρθεί το αδιέξοδο» και σημειώνει πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο».
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καλεί συγκεκριμένα τον κ. Αρβανιτόπουλος να απευθύνει μια ειλικρινή πρόσκληση προς τα Ιδρύματα, ώστε να βρεθεί από κοινού με τους Πρυτάνεις μια ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Περιγράφοντας γενικότερα την κατάσταση των Πανεπιστημίων κάνει λόγο για καταστροφή και υποβάθμιση:
«Ελπίζουμε ότι έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και της υποβάθμισης που βιώνουν τα Πανεπιστήμια μας σήμερα, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια» σημειώνει στην επιστολή του προς τον κ. Αρβανιτόπουλος και διευκρινίζει: «Οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί περισσότερο από 60%, Το στελεχιακό δυναμικό τους (όλων των κατηγοριών και βαθμίδων) έχει ήδη μειωθεί περισσότερο από 25% ενώ τώρα επιχειρείται και η περαιτέρω μείωση των διοικητικών στελεχών κατά περίπου 40%».
Αναφέρει επίσης πως τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας εδώ και δύο μήνες, στην έναρξη της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς υπολειτουργούν, ενώ το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (το αρχαιότερο και μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας) και το ΕΜΠ παραμένουν ουσιαστικά κλειστά λόγω της απεργίας των διοικητικών στελεχών.
Καταλήγοντας εκφράζει την πεποίθηση πως οι Πρυτάνεις των θιγόμενων ιδρυμάτων θα απαντήσουν θετικά σε μια συναινετική από μέρους του υπουργού προσπάθεια «με στόχο να επαναλειτουργήσουν τα ιδρύματα για το καλό των φοιτητών μας και των οικογενειών τους αλλά και της ίδιας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας».