Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να διευκολύνει την Τουρκία να αποφύγει τις ρητές της δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου και θα επιμείνει στη συμμόρφωση της Αγκυρας προς αυτές τις υποχρεώσεις της, τόνισε σήμερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.
«Η έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος», είναι μια ξεχωριστή ημερήσια διάταξη από εκείνη της λύσης του Κυπριακού, διαχωρισμός που και η Ε.Ε. έχει κάνει εδώ και καιρό, σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.
Ερωτηθείς για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όπως το Πρωτόκολλο Προσαρμογής (τελωνειακή ένωση) υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν και πολύ πριν την 3η Οκτωβρίου 2005.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, η Αγκυρα επιχειρεί εντέχνως να διασυνδέσει το θέμα του Κυπριακού με αυτό της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κυρίως για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και ιδίως την άμεση υποχρέωσή της για υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, το οποίο όπως επισήμανε «είναι έτοιμο εδώ και καιρό». Όπως ανέφερε, το Πρωτόκολλο είναι έτοιμο από το Μάιο, πλην όμως υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα τα οποία θα συνομολογηθούν μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει στη συμμόρφωση της Τουρκίας με όλες τις υποχρεώσεις της κάτω από τα συμπεράσματα των Βρυξελών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος θα επιμείνει σε αυτό στη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου Ε.Ε. - Τουρκίας, κατά τη διαπραγμάτευση του νέου κειμένου της εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και κατά τη διαπραγμάτευση για καθορισμό του πλαισίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ε.Ε..
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «εξακολουθεί να αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης και συνεχιζόμενης κατοχής, παράνομης απόπειρας απόσχισης και ακρωτηριασμού της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., αντίθετα με τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου».
Όπως σημείωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, τις προσπάθειες για λύση που επιδιώκεται μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ, αναμένεται να υποβοηθήσουν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να έχουν καταλυτικό ρόλο «καθώς δημιουργούν νέες αποφασιστικές συνθήκες βασισμένες στις ευρωπαϊκές αρχές που δεν μπορεί να αρνείται η Τουρκία».
Πηγή Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων