Κυβερνητική σταθερότητα, εξάντληση της τετραετίας, ενίσχυση της απασχόλησης, και υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών είναι μεταξύ των πυλώνων της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που δόθηκε το απόγευμα στη δημοσιότητα. Στο κείμενο, που, κατά τους συντάκτες της, φιλοδοξεί να αποτελέσει το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας για την τελική έξοδο από την κρίση, σημειώνεται πως δεν μπορούν να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις. Τι αναφέρεται για τους πλειστηριασμούς.
Tο ξεπέρασμα των υπαρκτών διαφορών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η συνεργασία των δύο κομμάτων σε ένα «μέτωπο ευθύνης» με πρόταγμα το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», βρίσκονται στον πυρήνα της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων που δόθηκε το απόγευμα στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Όπως σημειώνεται στο 12σέλιδο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική γραμματεία ενημέρωσης και όπως έγραψε νωρίτερα το naftemporiki.gr, το προγραμματικό αυτό πλαίσιο «είναι ταυτόχρονα και το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ» για την τελική έξοδο από την κρίση.
Στο κείμενο τονίζεται ότι η πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου είναι «η πολιτική και πιο συγκεκριμένα η κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου».
Παράλληλα σημειώνεται ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, επιτρέπει στην Ελλάδα «όχι απλά να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος, αλλά να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και αξιόπιστη ως εθνική οικονομία και παράλληλα να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».
Τονίζεται ακόμη πως «τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν».
Στα επιμέρους η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και η πλήρης υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανέργων και των ανασφάλιστων, χαρακτηρίζεται ως «πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση» της κυβέρνησης.
Διασφαλισμένη είναι και η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού ή μέσου νοικοκυριού που αγωνίζεται να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα δάνεια του ή βρίσκεται αποδεδειγμένα σε αντικειμενική αδυναμία.
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, με βάση πάντα το κείμενο, είναι και η διαμόρφωση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος, «απλού και κωδικοποιημένου, κοινωνικά δικαίου και αναπτυξιακά στοχευμένου». Συστήματος όμως που όπως σημειώνεται θα ολοκληρωθεί όταν «ξεπεραστεί πλήρως η δημοσιονομική κρίση».
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος τονίζεται ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κυβερνητικών κομμάτων «θα αναλάβουν πρωτοβουλία με την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, όπως προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα, ενώ για ενδεχόμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, επιβεβαιώνεται το naftemporiki.gr, που έγραφε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού στο 12σέλιδο κείμενο γίνεται μια απλή αναφορά ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά κρίσιμη θεσμική παράμετρος που δεν πρέπει να τροφοδοτεί τεχνητές πολώσεις, αλλά να εναρμονίζεται με την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα μέσα από την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία».
Για τη Χρυσή Αυγή στο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι «η Δημοκρατία διώκει τις πράξεις, όχι το φρόνημα» και ότι «η δημοκρατία σέβεται τα δικαιώματα όλων, ακόμα και των εχθρών της. Αλλά δεν ανέχεται τις παρανομίες τους».
Όσο για τους πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η χώρα μας, αυτοί είναι ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία τροφίμων, ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία, η επένδυση στη γνώση και τη καινοτομία, η εξωστρέφεια (μεταφορές, διαμετακομιστικοί σταθμοί, logistics, ενεργειακοί κόμβοι, κόμβοι διεθνών μεταφορών, θαλάσσιων και αεροπορικών, επικοινωνίες) και όλοι οι εξαγωγικοί τομείς.
Στο κείμενο διατυπώνονται και έμμεσες συστάσεις – προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτές είναι ο «διαρκής και θεσμικά οργανωμένος ενδοκυβερνητικός συντονισμός, η συνεχής αλληλοενημέρωση και συνεργασία των μελών της πολιτικής ηγεσίας κάθε Υπουργείου και των εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών εταίρων, η προληπτική διαχείριση όλων των θεμάτων πού σχετίζονται με τις συναρμοδιότητες υπουργείων και κυρίως η αφομοίωση των αρχών που διέπουν κάθε κυβέρνηση συνεργασίας στην Ευρώπη».
Τέλος σημειώνεται ότι η έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των βουλευτών και η ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, o σεβασμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και η ουσιαστική επαφή με την κοινωνία μέσω των βουλευτών που την εκφράζουν θεσμικά «είναι αυτονόητες και κρίσιμες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προγραμματικού αυτού πλαισίου και την επιτυχή ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου».
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν πρωτοβουλία ενημέρωσης των Κ.Ο. των δύο κομμάτων με πυρήνα την προγραμματική συμφωνία.
newsroom naftemporiki.gr