«Η Σταχτοπούτα - Ο θρίαμβος της καλοσύνης ή η εκδίκηση του καλού», παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο θέατρο Ολύμπια.
Η παραμυθένια Σταχτοπούτα ταξιδεύει συμβολικά στη Νέα Υόρκη, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, χωρίς γοβάκι αυτή τη φορά, για να αγγίξει - με πιο σύγχρονο χαρακτήρα - διαχρονικά θέματα, που αφορούν στις αντιθέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, αλλά και στην «εκδίκηση του καλού».
Με ιδιαίτερα μελωδική μουσική, σκηνές με έντονη θεατρικότητα και ποιητικό κείμενο με διαρκείς ανατροπές, η κωμική όπερα σε δύο πράξεις του Τζοακίνο Ροσσίνι, «Η Σταχτοπούτα - Ο θρίαμβος της καλοσύνης ή η εκδίκηση του καλού», παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), σε μουσική διεύθυνση των Γιώργου Πέτρου και Κωνσταντίνου Δημηνάκη και σκηνοθεσία της Ροδούλας Γαϊτάνου, στο θέατρο Ολύμπια, στις 25, 26 και 30 Οκτωβρίου και στις 1, 2, 3, 10 και 13 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ.
Η διάσημη ιστορία της «Σταχτοπούτας» εξελίσσεται σε μία άλλη εποχή, ενώ το ποιητικό κείμενο, που βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περρώ, έχει κάποιες μεγάλες διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με την εποχή που γράφηκε το έργο, αφού τότε, ήταν αδιανόητο η πρωταγωνίστρια να δείξει επί σκηνής τις γάμπες της. Έτσι το γοβάκι δεν υπάρχει, αλλά ο πρίγκιπας βρίσκει την αγαπημένη του χάρη σε ένα βραχιόλι.
Χωρίς μαγική παρεμβολή
Η Ροδούλα Γαϊτάνου, η οποία έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία σε βρετανικά θέατρα, μεταξύ των οποίων και η Royal Opera του Λονδίνου, μεταφέροντας τη δράση στον μικρόκοσμο ενός off Broadway θεάτρου στη Νέα Υόρκη, της δεκαετίας του ’30, την εποχή της «Μεγάλης Ύφεσης» και του οικονομικού κραχ, σημειώνει για το έργο: «Η “Σταχτοπούτα ή Ο θρίαμβος της καλοσύνης”, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της όπερας του Ροσσίνι, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του οπερατικού ρεπερτορίου.
Ο Ροσσίνι και ο λιμπρετίστας του, Γιάκοπο Φερρέττι, δανείζονται στοιχεία από το κλασικό παραμύθι του Περρώ, δημιουργώντας τη δική τους διδακτική εκδοχή του μύθου. Αφαιρούν το στοιχείο της μαγικής παρεμβολής, κάνοντας, έτσι, ξεκάθαρο ότι τα ψυχικά χαρίσματα, η καλόψυχη στάση, το θάρρος, ο δυναμισμός και η γενναιοδωρία της Σταχτοπούτας, αποτελούν εφαλτήριο για την προσωπική και κοινωνική της επιτυχία. Η ηρωίδα του Ροσσίνι είναι ένα φωτεινό παράδειγμα των αξιών του Διαφωτισμού: το άτομο είναι υπεύθυνο για τη ροή της προσωπικής του ιστορίας και, μέσα από τις πράξεις του και την καλόψυχη στάση απέναντι στη ζωή, έχει τη δύναμη να εκτοπίσει το σκότος των κακουχιών.
Επίσης, προβάλλεται το θέμα του ταξικού διαχωρισμού και της διακαούς επιθυμίας ορισμένων χαρακτήρων για κοινωνική ανέλιξη, πλούτη και δόξα. Η κάθετη διαστρωμάτωση βρίσκει μια άμεση προβολή στη ζωή ενός θεάτρου ως μία κοινωνική μικρογραφία: οι αφανείς ήρωες του παρασκηνίου, οι εμφανείς ήρωες της σκηνής και οι υψηλά ιστάμενοι, που παίρνουν τις αποφάσεις. Ο καθρεφτισμός αυτός αποτέλεσε και την έμπνευση για την τοποθέτηση της δράσης σε ένα θέατρο που παρακμάζει, κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης του 1929. Η κρίση και οι κακουχίες μεταλλάσσουν τους ανθρώπους, αλλά όποιος καταφέρει να διατηρήσει την ακεραιότητά του θα αναδειχθεί νικητής.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, η Σταχτοπούτα είναι η θετή κόρη του επιστάτη Μανίφικο και η ψυχή του θεάτρου. Είναι γεννημένη για τη σκηνή, αλλά έχει επωμιστεί όλα τα βάρη μιας δύσκολης καθημερινότητας. Ο πατριός της προωθεί με σθένος τις δύο κόρες του, οι οποίες - χωρίς ίχνος ταλέντου, αλλά με μεγάλη δόση ματαιοδοξίας - οδηγούν ολοταχώς το θέατρο προς την καταστροφή του. Όλα θα αλλάξουν, όταν ο γέρος ιδιοκτήτης πεθαίνει και αφήνει τη διαχείριση του θεάτρου στον γιο του, Ραμίρο, ο οποίος - μετά από άσωτη ζωή χρόνων - επιστρέφει, για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, υπό έναν, όμως, βασικό όρο: να βρει μία άξια κοπέλα για σύντροφο. Όλοι θα περάσουν από ακρόαση. Η αρετή και η ψυχική ακτινοβολία θα κερδίσουν, ανατρέποντας, έτσι, το κατεστημένο και αλλάζοντας το πεπρωμένο όλων για πάντα».
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου - Κωνσταντίνος Δημηνάκης, σκηνοθεσία: Ροδούλα Γαϊτάνου, σκηνικά - φωτισμοί: Σάιμον Κόρντερ, κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Διανομή: Ντον Ραμίρο: Αντώνης Κορωναίος - Βασίλης Καβάγιας, Νταντίνι: Ντέιβιντ Μενέντεθ - Χάρης Ανδριανός, Ντον Μανίφικο: Κάρλος Εσκιβέλ - Δημήτρης Κασιούμης, Κλορίντα: Γεωργία Ηλιοπούλου - Ελπινίκη Ζερβού - Μυρσίνη Μαργαρίτη, Τίσμπε: Ελένη Βουδουράκη - Αγγελική Καθαρίου - Ελένη Δάβου, Σταχτοπούτα (Αντζελίνα): Μαίρη - Έλεν Νέζη - Ειρήνη Καράγιαννη - Άρτεμις Μπόγρη, Αλιντόρο: Πέτρος Μαγουλάς - Τάσος Αποστόλου. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.
Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3662100. Τιμές εισιτηρίων: 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20, 15 (παιδικό - φοιτητικό) ευρώ. Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 40, 20, 15, 10 ευρώ. Ειδικές προσφορές: στην παράσταση της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου, όλες οι κατηγορίες των εισιτήριων διατίθενται με έκπτωση 15%, στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ. Όπως σε όλες τις παραγωγές της σεζόν 2013 - 14, στο Θέατρο Ολύμπια, στη δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, θα διατεθούν 150 θέσεις για ανέργους, στην τιμή των 5 ευρώ. Πακέτα εισιτηρίων για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων και για όλες τις ζώνες των τιμών για τις παραγωγές που παρουσιάζονται στο Θέατρο Ολύμπια: με την ταυτόχρονη αγορά εισιτηρίων για τρεις παραγωγές όπερας ή οπερέτας παρέχεται έκπτωση 25 %, με την ταυτόχρονη αγορά εισιτηρίων για τρεις παραγωγές μπαλέτου παρέχεται έκπτωση 20%. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου (Κυριακή: 9.00 - 21.00 και Δευτέρα: 9.00 - 16.00), τηλεφωνικά: 210 3662100, ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342, ηλεκτρονικά: www.nationalopera.gr.
naftemporiki.gr