Πολιτιστικά
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 09:45

Σινεμά: Ρεαλισμός και φαντασία σε πρώτο πλάνο

Ταινίες με αρκετό ενδιαφέρον θα συντροφεύσουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα όσους επιλέξουν ως παρέα τη συντροφιά της μεγάλης οθόνης.

Μια αληθινή ιστορία σύγχρονης πειρατείας, μια τραγική ιστορία οδύνης και απώλειας, ένα δράμα φαντασίας, μια κωμωδία, κινούμενα σχέδια για όλη την οικογένεια, μια - γεμάτη μουσική - ταινία τεκμηρίωσης και μια ασπρόμαυρη κλασική σάτιρα του 1941 θα συντροφεύσουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα όσους επιλέξουν ως παρέα τη συντροφιά της μεγάλης οθόνης.

«Captain Phillips»

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το δραματικό βιογραφικό θρίλερ του - υποψήφιου για Όσκαρ - Πολ Γκρίνγκρας, με πρωταγωνιστές τον - βραβευμένο με δύο  Όσκαρ - Τομ Χανκς και την Κάθριν Κίνερ, καταγράφει την πολύπτυχη ιστορία σύγχρονης πειρατείας, που συγκλόνισε την Αμερική το 2009, αφού επρόκειτο για το πρώτο περιστατικό κατάληψης αμερικανικού πλοίου, που σημειώθηκε τα τελευταία 200 χρόνια. Η ταινία εστιάζει στη σχέση του καπετάνιου με τον σομαλό ομόλογό του, που τον κρατάει όμηρο. Οι δυο τους θα εμπλακούν σε μια σκληρή αντιπαράθεση και θα βρεθούν στο έλεος δυνάμεων, που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Με μεγάλη θητεία στα ντοκιμαντέρ και διεισδύοντας πάντα στο βάθος των θεμάτων, ο σκηνοθέτης σημειώνει για την ταινία: «Υπάρχουν πολλές καλές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας που ασχολούνται με θέματα εθνικής ασφάλειας και τρομοκρατίας, αλλά ήθελα αυτή η ταινία να φωτίζει μια πιο ευρεία διαμάχη, αυτήν ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες. Η σύγκρουση μεταξύ του Phillips, που ανήκει στο ρεύμα της παγκόσμιας οικονομίας, και των πειρατών, που δεν ανήκουν, μου έδωσε την εντύπωση του φρέσκου, του νέου και του πρωτοποριακού. Η αναμέτρησή τους είναι μια συναρπαστική πολιορκία εν πλω, αλλά και κάτι που απευθύνεται στις δυνάμεις, που καθορίζουν τον κόσμο σήμερα. Πάντα πίστευα ότι μια ιστορία πρέπει να παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ακαταμάχητη και συγκλονιστική, αλλά, παράλληλα, να προκαλεί τη σκέψη».

«Μείνε δίπλα μου»

Με φόντο τις αχανείς εκτάσεις του Τέξας και τη δεκαετία του ’70, η σχέση ενός ερωτευμένου ζευγαριού μετατρέπεται σε τραγική ιστορία οδύνης και απώλειας, στο δράμα του Ντέιβιντ Λόουερι, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο και επιλέγει για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Κέισι Άφλεκ και Ρούνεϊ Μάρα και τους Μπεν Φόστερ και Κιθ Καραντάιν. Η ταινία συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών και απέσπασε τα βραβεία Φωτογραφίας και Παραγωγής στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Έχοντας αναλάβει την ευθύνη για ένα έγκλημα που έκανε η γυναίκα του, ένας άνδρας δραπετεύει από τη φυλακή μετά από 4 χρόνια, πιστεύοντας ότι θα μπορέσει  να συνεχίσει τη ζωή του με την οικογένειά του. Όμως, η ζωή έχει άλλα σχέδια γι’ αυτούς…

«Ο αφρός των ημερών»

Το γαλλικό δράμα φαντασίας του Μισέλ Γκοντρί – με τους Ρομάν Ντουρί, Οντρέ Τοτού, Γκαντ Ελμαλέχ, Ομάρ Σι, Άισα Μάιγκα, Σαρλότ Λε Μπον και Φιλίπ Τορετόν – βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπορίς Βιαν και αφηγείται τη σουρεαλιστική και ποιητική ιστορία ενός εφευρετικού και ιδεαλιστή νέου και μιας νεαρής κοπέλας, η οποία πάσχει από μια σπάνια ασθένεια: ένα λουλούδι μεγαλώνει στους πνεύμονες της…

«Δον Ζουάν»

Στην κωμωδία του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, με τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζούλιαν Μουρ, Μπρι Λάρσον και Τόνι Ντάντζα, ένας δυναμικός, όμορφος και παλαιών αρχών τύπος, που βρίσκει την ευτυχία βλέποντας σεξουαλικό υλικό στον υπολογιστή του, συναντά μία όμορφη και, επίσης, παλαιών αρχών κοπέλα και αγωνίζονται μαζί ενάντια στη γεμάτη ψευδείς φαντασιώσεις  κουλτούρα των μίντια.

«Βρέχει κεφτέδες 2 - 3D»

Τα αποφάγια πεινάνε για εκδίκηση στην οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων των Κόντι Κάμερον και Κρις Περν, που επιστρέφει με τους χαριτωμένους τρισδιάστατους χαρακτήρες της, οι οποίοι πρέπει να σώσουν την ανθρωπότητα από μια κακόβουλη μηχανή, που δημιουργεί υβρίδια ζωικών τροφίμων. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι με πεινασμένους τακόδειλους, γαριδομπαντζήδες, μηλοπύθωνες, τυραράχνες και άλλα τροφοπλάσματα. 

«OST - Original Soundtrack»

Η ανεξάρτητη παραγωγή του 2012, των Φάνη Λογοθέτη και Σπύρου Ανδρεάδη είναι μια ταινία τεκμηρίωσης, που παρουσιάζει συνεντεύξεις από επαγγελματίες του σινεμά, της μουσικής και των τεχνών, με σκοπό να μας ξεναγήσει σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν προβολείς, αλλά δημιουργία και έμπνευση: στον μαγικό κόσμο της μουσικής για τον κινηματόγραφο.

«Ο λαός προστάζει»

Η ασπρόμαυρη κλασική σάτιρα του 1941 του - αμερικανού σκηνοθέτη ιταλικής καταγωγής και κατόχου τριών  Όσκαρ σκηνοθεσίας και άλλων τριών υποψηφιοτήτων - Φρανκ Κάπρα, βασίστηκε σε ένα πνευματώδες σενάριο, που προτάθηκε για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου το 1942. Παραμένει διαχρονική και πάντα επίκαιρη, σχολιάζοντας με καυστικότητα τη δύναμη του Τύπου και την επιρροή των ΜΜΕ, που διαμορφώνουν στάσεις ζωής και απόψεις του κοινωνικού συνόλου, τη λεγόμενη «κοινή γνώμη».

Ο - βραβευμένος με δύο Όσκαρ - Γκάρι Κούπερ και η Μπάρμπαρα Στάνγουικ, η οποία προτάθηκε τέσσερις  φορές, χωρίς να κερδίσει ποτέ, παρά μόνο το 1981, που της απονεμήθηκε, τελικά, Τιμητικό Όσκαρ, ξεδιπλώνουν το χρονικό μιας κατασκευασμένης δημοσιογραφικής ιστορίας, με πρωταγωνιστή έναν ανώνυμο άνθρωπο του δρόμου, ο οποίος  μετατρέπεται σε λαϊκό σύμβολο, αλλά και σε αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από τους φορείς της εξουσίας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]