Πολιτική
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 19:49

Εγκαίνια της έκθεσης «Τα Ελληνικά Συντάγματα από τον Ρήγα έως σήμερα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, εγκαινίασε, παρουσία του πρωθυπουργού, αρχηγών κομμάτων, βουλευτών και εκπροσώπων των γραμμάτων, την έκθεση στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα «30 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975 - Τα Ελληνικά Συντάγματα από τον Ρήγα έως σήμερα». Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα τόνισε ότι ο εορτασμός των τριάντα χρόνων από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 είναι έκφραση τιμής προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που προετοίμασαν τη μετάβασή της στον 21ο αιώνα.

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά όλη η πορεία της ελληνικής συνταγματικής ιστορίας: όλα τα Ελληνικά Συντάγματα σε πρωτότυπη μορφή, πρωτόκολλα ορκωμοσίας πρωθυπουργών, χειρόγραφα, επίσημα έγγραφα, καθώς και ιστορικά αντικείμενα και έργα τέχνης που αποτυπώνουν τις εξελίξεις κάθε περιόδου. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Ιδρυμα Καραμανλή αλλά και από ιδιώτες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, το οποίο μπορεί να την επισκέπτεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2005, κάθε Σάββατο και Κυριακή, τις σχολικές εορτές και αργίες.