Πολιτιστικά
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 15:05

Μπούλοκ και Μακόναχι πρώτευσαν στα Hollywood Film Awards

H 17η ετήσια απονομή των κινηματογραφικών βραβείων Hollywood Film Awards πραγματοποιήθηκε  στο Beverly Hilton του Λος Άντζελες, ανοίγοντας το χορό της φετινής οσκαρικής κούρσας.

H 17η ετήσια απονομή των κινηματογραφικών βραβείων Hollywood Film Awards πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Beverly Hilton του Λος Άντζελες, ανοίγοντας το χορό της φετινής οσκαρικής κούρσας.

Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία τίμησε ηθοποιούς και σκηνοθέτες ταινιών που δεν έχουν κάνει ακόμα την επίσημη πρεμιέρα τους στις αίθουσες - κάποιες έχουν διακριθεί στα διεθνή Φεστιβάλ, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν παρουσιάσει ούτε επίσημο trailer.
Το γκαλά των Hollywood Film Awards μπορεί να μη διαθέτει το σασπένς των υπόλοιπων βραβείων, αφού οι νικητές το γνωρίζουν καιρό πριν, αλλά αποτελεί μία τιμητική διάκριση «εμπιστοσύνης» του ταλέντου ηθοποιών και σκηνοθετών.

Τα Hollywood Film Awards - που αποτελούν τον προπομπό των Όσκαρ, των Golden Globes και των υπόλοιπων βραβείων -, συγκέντρωσαν την αφρόκρεμα του σινεμά, καθώς στην τελετή απονομής τους ξεχώρισαν καλλιτέχνες όπως  η Σάντρα Μπούλοκ, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Τζέικ Γκίλενχαλ.

Βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Μάθιου Μακόναχι, ο οποίος στην ταινία «Dallas Buyer's Club» υποδύεται έναν ομοφοβικό ναρκομανή εν έτει 1986, που μαθαίνει ότι πάσχει από AIDS και ψάχνοντας να βρει το καλύτερο φάρμακο για την ασθένειά του, καταλήγει να δημιουργεί ένα παράνομο δίκτυο διακίνησης φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ταξιδεύει από το Μεξικό στις ΗΠΑ, περνώντας λαθραία χάπια και γνωρίζει μία τραβεστί – την οποία ερμηνεύει ο καταπληκτικός Τζάρεντ Λέτο - μαζί με την οποία στήνουν το δίκτυο διακίνησης φαρμάκων.

Η 49άχρονη Σάντρα Μπούλοκ απέσπασε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στη δραματική ταινία «Gravity». Η Μπούλοκ μαζί με τον Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύονται δυο αστροναύτες που βρίσκονται σε μια αποστολή ρουτίνας. Έπειτα από μια καταστροφική έκρηξη στο διαστημικό σταθμό, που διαλύει όλο τον εξοπλισμό τους, βρίσκονται στο απόλυτο κενό και προσπαθούν να επιστρέψουν στη Γη που μοιάζει ανατριχιαστικά μακριά.

Την παράσταση στην τελετή απονομής «έκλεψε» ο Σον Πεν ο οποίος απένειμε το βραβείο δεύτερου  γυναικείου ρόλου στη Τζούλια Ρόμπερτς, για την ερμηνεία της στο «August: Osage County». Ο 53άχρονος αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, βραβευμένος με δυο Όσκαρ, αποθέωσε τη 45άχρονη Ρόμπερτς λέγοντας, μεταξύ άλλων, «Βρίσκομαι εδώ για να αναγνωρίσω αυτό που συχνά παίρνουμε για δεδομένο, το απέριγραπτο ταλέντο μιας συναδέλφου που συμβαίνει ταυτόχρονα να είναι και μια πραγματικά τεράστια σταρ του σινεμά. Μία από αυτές που λάμπουν ανάμεσά μας. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Γουίλιαμ Σάρογιαν, είναι αυτή που λάμπει και βρίσκεται μακριά από τη διαφθορά. Μια γυναίκα που ανήκει στην εκλεκτή ομάδα των ηθοποιών που μπορούν να κάνουν το φαγητό επί της οθόνης σέξι ή να μας κάνουν να κλάψουμε με την ψυχή μας».

Τα σημαντικότερα βραβεία

A΄ ανδρικός ρόλος
Μάθιου Μακόναχι («Dallas Buyer's Club»)

A΄γυναικείος ρόλος
Σάντρα Μπούλοκ («Gravity»)
  
Β΄ γυναικείος ρόλος
Τζούλια Ρόμπερτς («August: Osage County»)
  
Β΄ ανδρικός ρόλος
Τζέικ Τζίλενχαλ («Prisoners»)
  
Βραβείο σεναρίου
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Ζιλί Ντελπί, Ίθαν Χοκ («Before Midnight»)
   
Βραβείο σκηνοθεσίας
Λι Ντάνιελς («Lee Daniel's The Butler»)
  
Σκηνοθεσία - Αποκάλυψη
Στιβ ΜακΚούιν («12 Years a Slave»).

naftemporiki.gr