Κόσμος
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 19:15

Αφγανιστάν: «Κόπηκαν» περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές

Η αφγανική εκλογική επιτροπή απέρριψε την Τρίτη περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2014.

Η αφγανική εκλογική επιτροπή απέρριψε την Τρίτη περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου του 2014.

«Από τους 26 υποψήφιους που υπέβαλαν επίσημα τους φακέλους των υποψηφιοτήτων τους στην ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εκλογές οι 10», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, Γιούσοφ Νουριστάνι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπούλ.

Οι φάκελοι όλων των επιφανών υποψηφίων έγιναν δεκτοί, πρόσθεσε η επιτροπή, περιλαμβανομένων αυτών του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλά Αμπντουλά, του αδελφού του προέδρου Καρζάι, Καγιούμ Καρζάι και του πρώην υπουργού Οικονομικών Ασράφ Γάνι.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα προτιμούσε να μην υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για να αποφευχθεί η σύγχυση των αφγανών πολιτών, όπως συνέβη το 2009, όταν οι υποψήφιοι έφθαναν τους 40.

Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων, η εκλογική επιτροπή είχε θέσει κάποιους κανόνες για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Απριλίου 2014.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι των 40 ετών, να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, να καταθέσουν μια εγγύηση ύψους 18.000 δολαρίων καθώς και να συγκεντρώσουν τις υπογραφές 100.000 υποστηρικτών τους από όλη τη χώρα ώστε να αποδείξουν ότι διαθέτουν πραγματική εκλογική βάση.

Οι πολιτικοί των οποίων οι φάκελοι απορρίφθηκαν μπορούν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση της εκλογικής επιτροπής, η οποία θα δημοσιοποιήσει τον τελικό κατάλογο με τους υποψήφιους στις 16 Νοεμβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters