Κόσμος
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 15:31

Σαουδική Αραβία: «Θα απομακρυνθούμε από τις ΗΠΑ»

Τη βούληση της χώρας του να απομακρυνθεί από τη στενή συμμαχική της σχέση με τις ΗΠΑ εξέφρασε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σ. Αραβίας.

Τη βούληση της χώρας του να απομακρυνθεί από τη στενή συμμαχική της σχέση με τις ΗΠΑ εξέφρασε σε ευρωπαίους διπλωμάτες ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αιτία είναι η στάση της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά το συριακό, η οποία εκλήφθηκε από το Ριάντ σαν άρνηση για δράση, καθώς και η διαφαινόμενη προσέγγιση με το Ιράν μετά την εκλογή του Χασάν Ρουχανί στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με πηγή η οποία βρίσκεται κοντά στα σαουδαραβικά κέντρα αποφάσεων.

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν τόνισε στους συνομιλητές του ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να δράσουν αποτελεσματικά στη Συρία, αλλά και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, προσεγγίζουν την Τεχεράνη, ενώ δεν παρείχαν υποστήριξη στο Ριάντ όταν εκείνο στήριζε την καταστολή της σιιτικής εξέγερσης στο Μπαχρέιν το 2011.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Σαουδική Αραβία είχε διαφωνήσει έντονα με την έμμεση υποστήριξη την οποία είχαν παράσχει οι ΗΠΑ στην αποπομπή, από την προεδρία της Αιγύπτου, πριν από δυόμιση χρόνια, του Χόσνι Μουμπάρακ.