Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 12:32

Ερευνα στη Wikipedia για «πληρωμένα» άρθρα

Το σοκ και τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν editors της Wikipedia σχετικά με την ανακάλυψη εκατοντάδων λογαριασμών χρηστών που είχαν στηθεί ειδικά για να συντάσσουν «πληρωμένα» άρθρα.

Το σοκ και τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν editors (συντάκτες/ αρθρογράφοι) της Wikipedia σχετικά με την ανακάλυψη εκατοντάδων λογαριασμών χρηστών που είχαν στηθεί ειδικά για να συντάσσουν «πληρωμένα» άρθρα.

Η επί πληρωμή υποστήριξη απόψεων και η υιοθέτηση ψευδών (sockpuppet- μαριονετών) ταυτοτήτων για σκοπούς προώθησης είναι αντίθετες προς την πολιτική της ανοικτής και ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Επί της παρούσης, το ζήτημα για την Wikipedia είναι τα όρια που υπάρχουν για editors οι οποίοι ασχολούνται επί πληρωμή με άρθρα: αν και είναι ανοικτή απέναντι σε ειδικούς που γράφουν άρθρα πάνω στα αντικείμενά τους, δεν αντιμετωπίζει θετικά το φαινόμενο των χρηστών που πληρώνονται για να γράφουν για σκοπούς προώθησης (αν και το editing επί πληρωμή από μόνο του δεν απαγορεύεται ρητά). 

Όπως αναφέρει το BBC, η Σου Γκάρντνερ, executive editor του Wikimedia Foundation (η μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται την εγκυκλοπαίδεια), δήλωσε ότι αρκετές εκατοντάδες λογαριασμοί χρηστών θεωρούνται ύποπτοι, ενώ έχουν μπλοκαριστεί πάνω από 250.

«Ο σκοπός μας είναι να παρέχουμε ουδέτερες, αξιόπιστες πληροφορίες στους αναγνώστες μας, και ο,τιδήποτε το απειλεί αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση διερευνάται, όπως και οι επιλογές που υπάρχουν.

Η Wikipedia θεωρεί την επί πληρωμή υποστήριξη/ συνηγορία απόψεων απορριπτέα πρακτική, η οποία παραβιάζει τις βασικές αρχές που κατέστησαν δημοφιλή στους χρήστες του Ίντερνετ την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, οι περισσότερες από τις «ύποπτες» εγγραφές φαίνονται να προέρχονται από την Wiki-PR, μία αμερικανική εταιρεία η οποία ισχυρίζεται ότι στήνει, διαχειρίζεται και μεταφράζει σελίδες της Wikipedia για πάνω από 12.000 ανθρώπους και εταιρείες.

Όπως αναφέρθηκε, εγγραφές με στόχο την προώθηση, οι οποίες είχαν δημοσιευθεί από ένα account υπό το όνομα Morning227, καθώς και άλλoυς λογαριασμούς, φαίνονται να είχαν ζητηθεί από, μεταξύ άλλων, εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, μικρά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, συγγραφείς, γιατρούς, μουσικούς και μία πετρελαϊκή εταιρεία.

Οι περιεχόμενες παραπομπές προέρχονται από ιστοσελίδες τύπου blog οι οποίες δέχονται υλικό «πολιτών- δημοσιογράφων» (CrunchBase, DigitalJournal, Technorati).

Σύμφωνα με την Wikipedia, οι εγγραφές αυτές έχουν προωθητικό χαρακτήρα και πάντα περιέχουν υλικό που είναι είτε ουδέτερο είτε κολακευτικό για τα αντικείμενά τους, ποτέ υλικό το οποίο είναι αρνητικό ή επικριτικό.

Από πλευράς της, η Wiki-PR αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες της Wikipedia προωθώντας τους πελάτες της, τονίζοντας ότι απλά ήθελε να εξασφαλίσει ότι η παρουσίασή τους στην εγκυκλοπαίδεια θα γίνεται με ακρίβεια.

«Ερευνούμε το αντικείμενο και γράφουμε με ακριβή και αρκούντως τεκμηριωμένο τρόπο για αυτό, καλύπτοντας κενά στη Wikipedia για πολλά θέματα τα οποία δεν ενδιαφέρουν άλλους editors. Αποτελούμε τμήμα της δομής της Wikipedia» δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζόρνταν Φρεντς. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, o Φρεντς δεν διευκρίνισε εάν ο editor Morning277 εργάζεται για την εταιρεία του.

«Υπάρχει μία μάλλον σιωπηλή πλειονότητα στην Wikipedia η οποία υποστηρίζει το editing επί πληρωμή. Αυτό που κάνουμε δεν είναι μαγεία. Η αποστολή μας είναι να σεβόμαστε τους άλλους editors και να ακολουθούμε τους κανόνες. Κάποιοι έρχονται σε αντίφαση ή αλληλοεπικάλυψη μεταξύ τους, αλλά αυτό είναι τμήμα της λειτουργίας κάθε open source εγχειρήματος, όπως η Wikipedia» αναφέρει ο Φρεντς σε email του, το οποίο δημοσιεύει η Wall Street Journal.