Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 11:29

Ο έρωτας στα χρόνια του Διαδικτύου

Ένας στους δέκα Αμερικανούς έχει χρησιμοποιήσει ιστοσελίδα για online γνωριμίες ή αντίστοιχη εφαρμογή, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center.

Ένας στους δέκα Αμερικανούς έχει χρησιμοποιήσει ιστοσελίδα για online γνωριμίες ή αντίστοιχη εφαρμογή, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το 66% εξ αυτών έχουν βγει πραγματικό ραντεβού με άτομο το οποίο γνώρισαν μέσω τέτοιου site ή εφαρμογής, και το 23% έχουν γνωρίσει κάποιον/α με τον οποίο/α προχώρησαν σε μακροχρόνια σχέση ή και γάμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα εν λόγω πορίσματα δείχνουν ότι οι εντυπώσεις της κοινής γνώμης σχετικά με τις online γνωριμίες και ραντεβού έχουν αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο- ωστόσο, είναι ακόμη πολλοί αυτοί οι οποίοι έχουν αρνητική άποψη, η οποία πολλές φορές βασίζεται σε άσχημες εμπειρίες.

Η έρευνα έγινε σε εθνικό επίπεδο και είναι η πρώτη φορά που το Internet Project του Pew Research Center ασχολείται με το θέμα από το 2005.

Μεγάλη η άνοδος του φαινομένου μέσα σε οκτώ χρόνια

Αναλυτικότερα, η μελέτη έδειξε ότι το 11% των χρηστών του Ίντερνετ στις ΗΠΑ (ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 9% όλων των ενηλίκων της χώρας) έχουν επισκεφθεί ιστοσελίδα γνωριμιών. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν 3%. Επίσης, το 7% των χρηστών εφαρμογών για κινητά (αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου των ενηλίκων Αμερικανών) έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογή για «dating» στο τηλέφωνό τους.

Συνολικά, φαίνεται ότι το 11% των ενηλίκων στις ΗΠΑ φαίνονται να επιδίδονται στο «άθλημα», το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Αμερικανών που έχουν μόρφωση επιπέδου κολεγίου, καθώς και όσων είναι ελεύθεροι και αναζητούν ενεργά  σύντροφο (38%). Επίσης, θεωρείται ότι οι ηλικίες που ασχολούνται περισσότερο με το αντικείμενο είναι από τα μέσα των 20 μέχρι τα μέσα των 40.

Όσον αφορά στις αντιλήψεις περί των online γνωριμιών, διαμορφώνονται προς το καλύτερο εδώ και οκτώ χρόνια: το 59% του συνόλου των χρηστών συμφωνούν με την άποψη ότι το online dating είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσεις ανθρώπους, αύξηση 15% από το 2005. Επίσης, το 53% θεωρούν ότι πρόκειται για έναν καλό τρόπο για να βρει κανείς ένα καλό ταίρι – αύξηση 6% σε σχέση με το 2005. Στην «άλλη πλευρά», το 21% των χρηστών θεωρούν ότι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες ιστοσελίδες είναι «απελπισμένοι» (πτώση 8% σε σχέση με το 2005), ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 32% που θεωρούν ότι οι online γνωριμίες εμποδίζουν με τον τρόπο τους αρκετούς ανθρώπους να εισέλθουν σε μόνιμη σχέση επειδή έχουν πάντα επιλογές.

Σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος και τον ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς χρησιμοποιούνται από έξι στους δέκα Αμερικανούς. Το 31% αναφέρουν ότι έχουν μπει σε αυτά για να μάθουν πράγματα για άτομα με τα οποία είχαν ή έχουν σχέση, ενώ το 17% έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες ή λεπτομέρειες από ραντεβού.

Επίσης, είναι πολλοί οι νέοι ανήλικοι που βιώνουν τις σχέσεις τους σε μεγάλο βαθμό μέσω των social media, καθώς τα αντίστοιχα αυτά ποσοστά για τις ηλικίες 18-29 ανέρχονται σε 48% και 31%, ενώ το 1/3 (30%) των χρηστών των social media έχουν χρησιμοποιήσει τις εν λόγω υπηρεσίες ως πηγές πληροφοριών για εν δυνάμει συντρόφους – παράλληλα, το 12% έχουν «κάνει φίλο» ή «ακολουθήσει» κάποιον σε ένα κοινωνικό δίκτυο επειδή κάποιες φίλος τους τους πρότεινε ότι ίσως να τους ενδιέφερε από ρομαντικής άποψης.

Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι αρκετοί αυτοί οι οποίο έχουν βιώσει αρνητικές εμπειρίες: το 54% αυτών που έχουν επιδοθεί σε online γνωριμίες έχουν θεωρήσει κάποια στιγμή ότι κάποιος παρουσίασε εσφαλμένα τον εαυτό του στο διαδικτυακό προφίλ του, ενώ 28% αναφέρουν ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους άτομα των οποίων η συμπεριφορά παρέπεμπε σε παρενόχληση (ποσοστό 42% για τις γυναίκες και 17% για τους άνδρες). Επίσης, η πλειονότητα των Αμερικανών οι οποίοι είναι παντρεμένοι ή βρίσκονται σε μόνιμη σχέση έχουν συναντήσει τον/ την σύντροφό τους offline.

«Είχε χρησιμοποιήσει φωτογραφίες του από πριν επτά χρόνια»

Σε σχετικό δημοσίευμα του Time σχετικά με την εν λόγω έρευνα παρουσιάζονται εμπειρίες όπως αυτή της Μάγκι Κλιμέντοβα από τη Νέα Υόρκη, η οποία χρησιμοποιούσε το OkCupid (όπου και εν τέλει συνάντησε τον φίλο της): «ένας τύπος με τον οποίο βγήκα ραντεβού είχε χρησιμοποιήσει φωτογραφίες του που ήταν από επτά χρόνια πριν» θυμάται, συμπληρώνοντας ότι όταν τον συνάντησε διαπίστωσε ότι ήταν πιο κοντός από την ίδια και είχε φαλάκρα.

Η Μισέλ Γκολάντ, κλινική ψυχολόγος και ειδική σε θέματα σχέσεων επισημαίνει ότι τα ψέματα αυτά μπορεί στην αρχή να φαίνονται σχετικά ακίνδυνα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε μία σχέση. «Πολλοί πιστεύουν πως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αλλά πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα, που είναι δυσκολότερο να ξεπεραστεί αργότερα σε μία σχέση» αναφέρει σχετικά.

Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι ότι, εάν οι περισσότεροι χρήστες που επιδίδονται σε γνωριμίες online γνωρίζουν ότι πολλά προφίλ είναι αναληθή, τότε γιατί συνεχίζουν να ψάχνουν συντρόφους σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες; Κατά την Γκόλαντ, η απάντηση είναι εύκολη: «εκτός και αν κάποιος είναι κοινωνιοπαθής, είναι γενικότερα ευκολότερο να πεις ψέματα σε ένα προφίλ, παρά όταν είσαι πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον».  Παράλληλα, προσθέτει ότι τα ψέματα φαντάζουν σε κάποιους ο μόνος τρόπος για να κάνουν σχέσεις: «οι άνθρωποι που ψεύδονται στα προφίλ τους φοβούνται ότι είναι ανάξιοι και ίσως να μην εισέλθουν ποτέ σε σχέση, εξαιτίας της δουλειάς ή της εμφάνισής τους».