Παραμένει στη θέση του ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.Ωστόσο Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δρομολόγησαν διαπραγματεύσεις για να τον εκπαραθυρώσουν όπως ανακοίνωσαν.
Παραμένει στη θέση του ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.Ωστόσο Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δρομολόγησαν διαπραγματεύσεις για να τον εκπαραθυρώσουν όπως ανακοίνωσαν.
Ήδη δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησής του, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CSV) του οποίου ηγείται κέρδισε την αναμέτρηση.
Ο Γιούνκερ συναντήθηκε σήμερα με τον Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου Ανρί, προκειμένου να του καταθέσει την παραίτηση της απερχόμενης κυβέρνησής του. Κατά τη συνάντηση Ανρί του ζήτησε να παραμείνει στα καθήκοντά του έως ότου σχηματισθεί νέο κυβερνητικό σχήμα
Ο Ανρί αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης αύριο.
Τα ποσοστά των χθεσινών εκλογών
Στις χθεσινές εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 33,68%, που τους δίνει μεν την πρωτοκαθεδρία στη Βουλή, αλλά αποτελεί μία σημαντική εκλογική υποχώρηση εν σχέσει προς το 38% που είχαν κερδίσει στην προηγούμενη αναμέτρηση.
Τώρα, το διακύβευμα είναι εάν το CSV πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι αποκόμισαν τα σημαντικότερα εκλογικά κέρδη χθες, φθάνοντας στο 18,25% από το 15% που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές.
Με βάση τα ποσοστά, μία τέτοια συμμαχία θα ήλεγχε τις 36 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ μία τρικομματική συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων θα εξασφάλιζε μία πλειοψηφία 32 εδρών στο Σώμα.
Η ιδέα για μία τέτοια συμμαχία προωθείται ένθερμα από τους Σοσιαλδημοκράτες (οι οποίοι έπεσαν στο 20,28% από το 21,5% του 2009). Οι Πράσινοι στις χθεσινές εκλογές συγκέντρωσαν το 10,13%.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κλοντ Μάις άφησε χθες ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Θέλουν να «εκθρονίσουν» τον Γιούνκερ
Τα κόμματα των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων ανακοίνωσαν σήμερα πως δρομολόγησαν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με απώτερο στόχο να «εκθρονίσουν’»τον Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ από την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου, την οποία ασκεί ανελλιπώς για 18 χρόνια.
Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος (DP) Ζαβιέ Μπέτελ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως η εκτελεστική επιτροπή του κόμματός του, που συνεδρίασε απόψε, του έδωσε «εντολή» να ξεκινήσει τις βολιδοσκοπήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα τρία κόμματα.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθεί μία συμφωνία γύρω από το πρόγραμμα μίας τέτοιας τρικομματικής κυβέρνησης: «χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», εξήγησε.
Παράλληλα, και η εκτελεστική επιτροπή των Σοσιαλδημοκρατών (LSAP) αποφάσισε επίσης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας συζητήσαμε με τα δύο κόμματα και διαπιστώσαμε πως έχουμε πολλά κοινά σημεία με τους δύο αυτούς σχηματισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος και απερχόμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ετιέν Σνάιντερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Λουξεμπούργκερ Βορτ.
Ο Γιούνκερ, που είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ΕΕ, έπειτα από 18 συναπτά χρόνια στο τιμόνι της χώρας του, αναγκάσθηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές —κανονικά εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν το 2014— έπειτα από το πλήγμα που επέφερε στην αξιοπιστία της κυβέρνησης συνασπισμού που είχε συμπήξει με τους Σοσιαλδημοκράτες νωρίτερα φέτος ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων με επίκεντρο τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους.
Πηγή: ΑΜΠΕ