Πολιτιστικά
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 11:29

Πολυβραβευμένα «Φιλιά εις τα παιδιά» του Ολοκαυτώματος

Η Ελλάδα της γερμανικής κατοχής ζωντανεύει μέσα από το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, «Φιλιά εις τα παιδιά», θα προβάλλεται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.

Αναγκασμένα να μεγαλώσουν απότομα, πέντε «κρυμμένα» παιδιά, που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου και αγωνίας, αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Η Ελλάδα της γερμανικής κατοχής ζωντανεύει μέσα από το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, «Φιλιά εις τα παιδιά», που θα προβάλλεται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, από την Πέμπτη 24 έως και την Κυριακή  27 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, ενώ μετά την πρώτη και την τελευταία προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Πολύτιμα προσωπικά ντοκουμέντα

Η ταινία, που γυρίστηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας, μιλά για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος, μέσα από τις ιστορίες πέντε μικρών Εβραιόπουλων, που σώθηκαν από τον θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους, κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική τους ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα - ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια - τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο παράδεισός τους, ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στον όλεθρο του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας, πριν τον πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις ελλήνων πατριωτών.

Με διεθνή αναγνώριση

Τα «Φιλιά εις τα παιδιά» προβλήθηκαν επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία, τιμήθηκαν με 8 βραβεία (καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, σκηνοθεσίας, μουσικής, κοινού, κριτικής επιτροπής παιδιών), σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ  (Greek Film Festival Chicago - USA 2012, Αγών - Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας - Αθήνα 2012, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011, Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011) και είχαν πολλές δημοσιεύσεις και κριτικές, ενώ συνεχίζουν την διεθνή τους πορεία  σε Φεστιβάλ και εκδηλώσεις, σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Συντελεστές
Σενάριο - σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές, έρευνα: Βασίλης Λουλές με τη συνεργασία: του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, μουσική: Νίκος Κυπουργός, μαρτυρίες - αφήγηση: Ροζίνα Ασσέρ - Πάρδο, Σήφης Βεντούρας, Ευτυχία Νάχμαν - Ναχμία, Σέλλυ Κούνιο - Κοέν, Μάριος Σούσης. Παραγωγή: Massive Productions, Βασίλης Λουλές, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, με ενίσχυση από τους: Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο Ελλάδος, American Sephardi Federation, The American Friends Of The Jewish Museum of Greece, Task Force For International Cooperation On Holocaust Education, Remembrance, Research (ITF). Ευγενική παραχώρηση αρχειακού υλικού: Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, United States Holocaust Memorial Museum, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχείο Φώτου Λαμπρινού, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη (συλλογή ταινιών του Κώστα Μπαλάφα). Δημιουργική συμβολή: Storydoc Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για το Ντοκιμαντέρ.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα: Κινηματογράφος: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια ταινίας: 115΄. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart (Δευτέρα έως Σάββατο: 8:00 - 22:00).

naftemporiki.gr