Πολιτιστικά
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 20:23

Πολιτιστική Ολυμπιάδα: Τεράστιο κόστος, ελάχιστη απόδοση

Τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας έδωσαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΠ Σταμάτης Μαύρος. Μεγάλη χαμένη ευκαιρία με τεράστιο κόστος (115 εκατομμύρια ευρώ) και ελάχιστη απόδοση -έσοδα που μόλις ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια ευρώ- ήταν σύμφωνα με τον κ. Τατούλη η Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι:

- Δεν εξασφαλίστηκε εξ αρχής η θεσμική κατοχύρωση και η συνέχεια του θεσμού της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και δεν προετοιμάστηκε η μετάβασή της στη επόμενη Ολυμπιακή πόλη.

- Στη διαμόρφωση του προγράμματος και στον καθορισμό της στρατηγικής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας δεν λειτούργησαν διαδικασίες συμμετοχής του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας.

- Στις περισσότερες εκδηλώσεις ήταν εντελώς υποκειμενικά και ασαφή τα κριτήρια επιλογής με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονη κριτική και καχυποψία.

- Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν στηρίχθηκαν στη λογική των ανταλλαγών με τις άλλες χώρες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

- Η διασπορά των εκδηλώσεων στην περιφέρεια και το εξωτερικό ήταν προβληματική.

- Επικοινωνιακά, η Π.Ο. δεν κατόρθωσε να γίνει κτήμα των Ελλήνων πολιτών.

- Απουσίαζε η λογική της χορηγίας από τρίτους.

- Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα δεν άφησε υποδομές και θεσμούς πολιτισμού.

- Δεν εξασφάλισε προοπτική μελλοντικών διεθνών συνεργασιών.

- Το κόστος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και, για όλους τους παραπάνω λόγους, εξέθεσε σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος, τόνισε ότι αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα η εκμετάλλευση των ψηφιακών εφαρμογών που θα αλλάξουν το τοπίο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, με την αναβάθμιση των τεχνολογιών και την αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες τους. Τα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων εμπλουτίζονται με νέα προϊόντα περισσότερο χρήσιμα στους επισκέπτες όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα μουσεία του κόσμου.

Δημιουργούμε υποδομές στον οργανισμό που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της Ελλάδας και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των χορηγιών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Αντίδραση Βενιζέλου

Την αντίδραση του πρώην υπουργού Πολιτισμού, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κάλεσε όλους όσοι συνέβαλαν άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας να παρουσιάσουν την πλήρη και πραγματική εικόνα των πεπραγμένων της «γιατί είναι κρίμα να μείνει αυτό στα χέρια των σημερινών κυβερνώντων». Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μισαλλοδοξία, καθυστερήσεις και διάλυση στον τομέα του Πολιτισμού.

Απαντώντας, ο κ. Τατούλης τονίζει:

«Κατανοώ την ανάγκη του να προστατεύσει την υστεροφημία του , αλλά δεν αντιλαμβάνομαι ούτε την έκδηλη αγωνία του, ούτε την ανησυχία του για τα σημερινά τεκταινόμενα στο χώρο του Πολιτισμού.

Ο κ. Βενιζέλος είχε όλον τον καιρό να κάνει τομές και να προωθήσει τον Πολιτισμό της χώρας μας. Όπως όμως αποδείχθηκε είχε μάλλον απορροφηθεί όλα αυτά τα χρόνια, στις εσωκομματικές ζυμώσεις και στις παρασκηνιακές κινήσεις».