Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 11:49

Θερμοηλεκτρικό βραχιόλι «ζεσταίνει» ή «δροσίζει» το σώμα

Ένα θερμοηλεκτρικό βραχιόλι το οποίο παρακολουθεί την θερμοκρασία του αέρα και του δέρματος αυτού που το φοράει, και στη συνέχεια στέλνει παλμούς ψυχρών ή θερμών κυματομορφών στον καρπό του για να διατηρήσει την αίσθηση της θερμοκρασίας του χρήστη σε άνετα επίπεδα ανέπτυξαν επιστήμονες του ΜΙΤ.

Ένα θερμοηλεκτρικό βραχιόλι το οποίο παρακολουθεί την θερμοκρασία του αέρα και του δέρματος αυτού που το φοράει, και στη συνέχεια στέλνει παλμούς ψυχρών ή θερμών κυματομορφών στον καρπό του για να διατηρήσει την αίσθηση της θερμοκρασίας του χρήστη σε άνετα επίπεδα ανέπτυξαν επιστήμονες του ΜΙΤ.

Η θέρμανση ή ψύξη συγκεκριμένων σημείων του ανθρώπινου σώματος προκειμένου να επιτευχθεί η αίσθηση της άνεσης (όσον αφορά στη θερμοκρασία) είναι μία πάρα πολύ παλιά τεχνική (π.χ βρεγμένα πανιά στο μέτωπο ατόμων με υψηλό πυρετό κ.ο.κ).

Το Wristify βασίζεται σε αυτή την αρχή. Αναπτύχθηκε από τέσσερις φοιτητές μηχανολογίας (Σαμ Σέιμς, Μάικ Γκίμπσον, Ντέιβιντ Κοέν- Τανούγκι και Ματ Σμιθ) , οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο, ύψους 10.000 δολαρίων, στον διαγωνισμό MADMEC (Making and Designing Materials Engineering Competition). 

H συσκευή βρίσκεται πλέον στο στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου. Αν και σε πρώτο επίπεδο η χρήση της θεωρείται ότι έχει σκοπό την προσωπική άνεση (για την ακρίβεια, την αίσθηση της θερμικής άνεσης) του χρήστη, οι δημιουργοί του δηλώνουν ότι απώτερος σκοπός είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κτηρίων, ζεσταίνοντας ή δροσίζοντας τον άνθρωπο, όχι το κτήριο μέσα στο οποίο βρίσκεται.

«Αυτή τη στιγμή τα κτήρια χρησιμοποιούν απίστευτες ποσότητες ενέργειας απλά και μόνο για την θέρμανση και την ψύξη των χώρων τους- στην ουσία αυτό αποτελεί το 16,5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ. Θέλαμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό, διατηρώντας παράλληλα την άνεση του ατόμου όσον αφορά στη θερμοκρασία» λέει ο Σ. Σέιμς, ένας εκ των δημιουργών του Wristify. «Διαπιστώσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό ήταν η τοπική θέρμανση και ψύξη μελών του σώματος».

Η ομάδα εκτιμά ότι εάν η χρήση της συσκευής έχει ως αποτέλεσμα ένα κτήριο να σταματήσει να αλλάζει τη θερμοκρασία του έστω και κατά έναν βαθμό Κελσίου, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 100 κιλοβατωρών το μήνα.

Καθώς ανέπτυσσε την εν λόγω τεχνολογία, η ομάδα του Wristify ανακάλυψε ότι το ανθρώπινο δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε μικρές, απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, οι οποίες επηρεάζουν όλο το σώμα. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι χρειαζόταν να θερμάνουν ή ψύξουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον καρπό) σε ρυθμό 0,1 βαθμών Κελσίου ανά δευτερόλεπτο για να κάνουν όλο το σώμα να νιώσει αισθητά πιο ζεστό ή δροσερό.

Μετά από 15 πρωτότυπα, η ομάδα κατέληξε στην τελική συσκευή, η οποία θυμίζει ρολόι χειρός και μπορεί να λειτουργεί για οκτώ ώρες με μια πλήρη φόρτιση. Το πρωτότυπο που επιδείχθηκε είχε ρυθμό μεταβολής θερμοκρασίας των 0,4 βαθμών ανά δευτερόλεπτο.

Το «ρολόι» αποτελείται από μία ψύκτρα, φτιαγμένη από ειδικό κράμα χαλκού και ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου που διαχειρίζεται την ένταση και τη διάρκεια των θερμικών παλμών που αποστέλλονται στην ψύκτρα. «Αναπτύξαμε μία τεχνολογία η οποία μπορεί να φοριέται στον καρπό, η οποία υπολογίζει την ανθρώπινη ευαισθησία, μπορεί να εντοπίσει και να τελειοποιήσει ρυθμούς αλλαγής και μπορεί να διατηρήσει τη συνολική θερμική άνεση, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη θέρμανσης και ψύξης κτηρίων» λέει σχετικά ο Σέιμς. Με τα χρήματα του βραβείου, η ομάδα σκοπεύει να εξελίξει περαιτέρω το πρωτότυπο, αναπτύσσοντας και χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγορίθμους.