Πιέσεις στη Σαουδική Αραβία να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί τελικά να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 άσκησαν οι αραβικές χώρες.
Πιέσεις στη Σαουδική Αραβία να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί τελικά να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 άσκησαν οι αραβικές χώρες.
Οι πρεσβευτές των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ απηύθυναν το αίτημά τους αυτό σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από συνάντησή τους.
Αυτή διοργανώθηκε μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Ριάντ ότι δεν θέλει να καταλάβει την έδρα που του προσφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως σε διαμαρτυρία για την αποτυχία του Σ.Α. να ρυθμίσει τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την συριακή κρίση.
Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας πρέπει «να αποδεχθούν την έδρα τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να συνεχίσουν την θαρραλέα τους αποστολή της υπεράσπισης των συμφερόντων μας ιδιαίτερα από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι αραβικές χώρες εκφράζουν τον «σεβασμό και την κατανόησή» τους για τη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά προσθέτουν ότι είναι πολύ σημαντικό το Ριάντ να εκπροσωπεί τον αραβικό κόσμο στο Συμβούλιο Ασφαλείας «αυτή τη σημαντική και ιστορική περίοδο, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει 15 μέλη, ανανεώνει κάθε χρόνο 5 από τις 10 έδρες των μη μόνιμων μελών του, σε περιφερειακή βάση. Την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία, το Τσαντ, η Χιλή, η Νιγηρία και η Λιθουανία εξελέγησαν για μια διετή θητεία, η οποία θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.
Αν η Σαουδική Αραβία εμμείνει στην απόφασή της, εναπόκειται στην αραβική ομάδα στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης να βρει έναν νέο υποψήφιο, τον οποίο θα υιοθετήσει στη συνέχεια το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης σε μια ψηφοφορία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο