Πολιτιστικά
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013 09:45

Ο λατρεμένος «Μάγκας» συναντά τη δημιουργό του

Το πρωτότυπο έργο της Μιμής Ντενίση, «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της ίδιας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Αναδεικνύοντας τις αξίες που πάντα χαρακτήριζαν την Ελλάδα και είναι τόσο αναγκαίο σήμερα να τις ξαναθυμηθούμε, ένας τετράποδος ήρωας αφηγείται - με χιούμορ, εξυπνάδα και συναίσθημα - μια ιστορία για παιδιά κάθε ηλικίας.

Εμπλουτισμένο με αποσπάσματα από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, «Ο Μάγκας» - που είναι, ίσως, το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο για παιδιά, μεγάλωσε γενιές και γενιές και εξακολουθεί πάντα να συγκινεί, γιατί μιλάει για όλες τις μεγάλες ιδέες που δημιούργησαν τον ελληνικό πολιτισμό -, το πρωτότυπο έργο της Μιμής Ντενίση, «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της ίδιας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου, κάθε Κυριακή, στις 11.30 το πρωί.

Μέσα από τα μάτια ενός σκύλου

Αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο, η Μιμή Ντενίση δημιουργεί έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στη συγγραφέα, την οποία και ενσαρκώνει, και τον ήρωά της. Η Πηνελόπη Δέλτα είναι το κεντρικό πρόσωπο, η αφηγήτρια, αλλά και αυτή που κατευθύνει το έργο σαν αόρατη δύναμη. Σταματάει, συνεχίζει και αλλάζει την πλοκή. Κεντρικά πρόσωπα μια οικογένεια Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, σαν τη δική της. Μέσα από την καθημερινότητά τους, περνάει όλες τις μεγάλες ιδέες για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την ισότητα, για να καταλήξει στο κεντρικό θέμα του έργου, τον  Μακεδονικό Αγώνα. Και όλα αυτά περνούν και μέσα από τα μάτια του σκύλου τους, του Μάγκα.

Ένας αληθινός μάγκας

Παρακολουθώντας με την οικογένειά της τα γεγονότα στην - ακόμα σκλαβωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της -  Ελλάδα,  και βοηθώντας από την Αλεξάνδρεια, όπου ζούσαν, η Πηνελόπη Δέλτα εμπνεύστηκε τον «Μάγκα», μετά την άφιξη του Δραγούμη στην Αίγυπτο. Αυτό που ήθελε να πετύχει, ήταν να μπορέσει να αγγίξει ακόμα και τα παιδιά. Και για να γίνει αυτό, ο πιο κατάλληλος ήρωας θα ήταν ένας σκύλος.

Έτσι, έβαλε για βασικούς χαρακτήρες μια - παρόμοια με τη δική της -  αγαπημένη οικογένεια, που μεγαλώνει με αυστηρότητα τα παιδιά της σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον, με αγγλίδα δασκάλα, αιγύπτιο αμαξά, ελληνίδα μαγείρισσα και μακεδόνα κηπουρό, ώστε τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τους ανθρώπους και όχι την εθνικότητα και την κοινωνική τάξη.

Ποιος θα μπορούσε, όμως, να είναι αγνός και δίκαιος και να εκφράζει όλες τις απορίες των παιδιών; Διάλεξε, λοιπόν, τον σκύλο τους και τον ονόμασε «Μάγκα», γιατί, παρόλο που ζει σε πλούσια οικογένεια, δεν είναι «βουτυρόσκυλο», αλλά αληθινός μάγκας. Μέσα από τις περιπέτειές του, βλέπουμε τις διαφορές των χαρακτήρων, τις αντιθέσεις των ανθρώπων, τις κακίες και τα ψεματάκια των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, και κομμάτια της ελληνικής ιστορίας, που αφηγούνται οι γονείς και η γιαγιά.

Επηρεασμένος από όλα αυτά, ο Μάγκας προσπαθεί να γίνει κάτι σπουδαίο, να τον θαυμάσουν, να γίνει ήρωας. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργεί πολλά ξεκαρδιστικά επεισόδια, που καταλήγουν σε ζημιές και τιμωρίες. Όμως, ό,τι και αν κάνει, όλοι τον αγαπούν και, πιο πολύ, ο σιωπηλός και θλιμμένος Βασίλης, ο κηπουρός, που κάτι τον βασανίζει.

Μετά από μια μεγάλη ζημιά, ο Μάγκας το σκάει, για να ζήσει ελεύθερος. Τότε, ανακαλύπτει πως δεν ξέρει τίποτα από την αληθινή ζωή. Βλέπει την πείνα, τη δυστυχία, την αδικία, ίδια σε ανθρώπους και ζώα. Η φιλία του με έναν φτωχό και ταλαιπωρημένο αδέσποτο σκύλο τον κάνει να θαυμάσει την αξιοπρέπεια και τη δύναμη των φτωχών και ανακαλύπτει το μεγαλύτερο αγαθό, την ελευθερία.

Όταν γυρίζει αλλαγμένος στο σπίτι, ένα αναπάντεχο γεγονός ταράζει όλη την οικογένεια. Ο καυγάς του Βασίλη με τον βούλγαρο γαλατά, αποκαλύπτει την αληθινή του ιστορία. Είναι Μακεδονομάχος, που του είχαν πάρει το παιδί. Τα αγόρια της οικογένειας αποφασίζουν να πάνε να πολεμήσουν μαζί του στη Μακεδονία και ο Μάγκας τους ακολουθεί, βρίσκοντας, επιτέλους, ένα αληθινό ιδανικό. Φεύγει, για να τους προστατέψει, και γίνεται ο ήρωας στα «Μυστικά του Βάλτου».

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση, Β΄ σκηνοθέτης: Χρήστος Καρχαδάκης, κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρινού, σκηνικά - κοστούμια: Φωτεινή Δήμου, φωτισμοί: Αντρέας Μπέλλης. Παίζουν: Πηνελόπη Δέλτα: Μιμή Ντενίση, Μάγκας: Δημήτρης Μακαλιάς, Βασίλης: Κρατερός Κατσούλης, γιαγιά: Όλγα Πολίτου, Σαρδελίδης: Αντρέας Κωνσταντινίδης, μητέρα: Αναστασία Σκοπελίτη, πατέρας:  Δημήτρης Νικολόπουλος, Μαριγώ: Νατάσσα Φαβιάνου, Μις:  Νέλλη Αλκάδη, Αλί / Περικλής: Γιώργος Σκουφής, Σαρδελίδη:  Άννα - Μαρία Μπούτνιοκ, Αφράτος: Αντρέας Κωνσταντινίδης, Εύα: Ελευθερία Παρασκευά, Λουκάς: Φίλιππος Ζαρφειάδης, Βρασίδας: Άγγελος Μπέσσας.

Πληροφορίες
«Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540300. Παραστάσεις για σχολεία: καθημερινά έως τις 30 Νοεμβρίου, μετά από συνεννόηση στο ΤΕΧΝΙS, τηλ.: 210 9345378. Τιμές εισιτηρίων: πλατεία: 13 ευρώ, εξώστης: 11 ευρώ, οικογενειακό εισιτήριο  4 ατόμων: 45 ευρώ, σχολικές παραστάσεις: 7 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 212 2540300, ηλεκτρονικά: www.theatron254.gr.

naftemporiki.gr