Για αδράνεια της ΕΕ σε καταγγελίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος.
Για αδράνεια της ΕΕ σε καταγγελίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα κάνει λόγο την Παρασκευή ο γερμανικός Τύπος.
Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται σε περιπτώσεις διασπάθισης κονδυλίων στη χώρα μας.
Με τίτλο «Ωρομίσθιο 610 ευρώ» σημειώνει ότι «δημόσιος υπάλληλος στην Αθήνα στηλιτεύει τη διασπάθιση χρημάτων ευρωπαϊκής βοήθειας - ωστόσο οι Βρυξέλλες κωφεύουν».
Η γερμανίδα δημοσιογράφος Κριστιάνε Σλέτσερ αναφέρεται, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, στον οικονομικό επιθεωρητή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών Γεώργιο Μπούτο, ο οποίος προώθησε τα ευρήματά του στην ΕΕ, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση.
Η δημοσιογράφος σχολιάζει σχετικά: «Οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν την καλύτερη φήμη. Ο Γιώργος Μπούτος θα ήθελε να το αλλάξει αυτό. Και το προσπάθησε. Ήθελε να διορθώσει ένα λάθος, το οποίο δεν έκανε ο ίδιος, αλλά άλλοι, επιφανέστεροι. Αλλά εκεί όπου αρέσκονται να ασκούν κριτική στην Ελλάδα, στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δεν τον άκουσαν.
»Συγκριτικά με τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτήν την περίπτωση σχεδόν γελοία, αλλά και εδώ πρόκειται για εκατομμύρια, χρήματα της ΕΕ, τα οποία κατέληξαν στις τσέπες υιών υπουργών και συζύγων πολιτικών. ‘Θα μπορούσε να ζητηθεί να επιστραφούν τα χρήματα, αλλά δεν γίνεται τίποτα’, λέει ο Γιώργος Μπούτος. ‘Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω’».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «όλα ξεκίνησαν το 2006, όταν ο κ. Μπούτος άρχισε με επίσημη εντολή να εξετάζει τα οικονομικά του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ)».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γ. Μπούτος ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι στον ΟΕΕΚ είχαν καταβληθεί ωρομίσθια μέχρι και 610 ευρώ στο διδακτικό προσωπικό, ενώ μερικοί διδάσκοντες εμφανίζονταν να έχουν εργαστεί 225 ώρες το μήνα, αν και βρίσκονταν στο εξωτερικό.
Παρ’ ότι κατήγγειλε επίσημα τις περιπτώσεις, προσκομίζοντας και αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Μπούτο, ο οποίος κάνει λόγο για αδιαφορία εκ μέρους της ΕΕ, καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.