Πολιτική
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 20:07

Π. Κουρουμπλής: Αναχαίτιση του νεοναζισμού μέσω της κοινωνικής δημοκρατίας

Για την αναχαίτιση του νεοναζιστικού φαινομένου δεν αρκεί η θωράκιση των θεσμών της πολιτικής δημοκρατίας, αλλά απαιτείται η εμπέδωση της κοινωνικής δημοκρατίας και της κοινωνικής άμυνας μέσω της καταπολέμησης της κοινωνικής αδικίας, δήλωσε σήμερα ο Π. Κουρουμπλής.

Για την αναχαίτιση του νεοναζιστικού φαινομένου δεν αρκεί η θωράκιση των θεσμών της πολιτικής δημοκρατίας, αλλά απαιτείται η εμπέδωση της κοινωνικής δημοκρατίας και της κοινωνικής άμυνας μέσω της καταπολέμησης της κοινωνικής αδικίας, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής περιέγραψε την «συντελούμενη κοινωνική κατάρρευση» παραθέτοντας στοιχεία του δήμου Αθηναίων: «Το 90% όσων σιτίζονται είναι Έλληνες και το 18% είναι πτυχιούχοι, ενώ Έλληνες είναι και το 53% των αστέγων», ανέφερε.

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, 1,5 εκατ. συμπολίτες μας είναι άνεργοι και 3,5 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο νεοναζιστικό φαινόμενο, δήλωσε ότι τα φαινόμενα αυτά θα ευδοκιμούν όσο ο λαός αντιλαμβάνεται ότι διευρύνεται η κοινωνική ανισότητα, ενώ δήλωσε ότι η προς συζήτηση νομοθεσία συμβάλλει στην προστασία από τη ναζιστική βία, αλλά δεν απαντά στη βία που ασκεί στο κοινωνικό σύνολο η μνημονιακή πολιτική.

Ο κ. Κουρουμπλής απέρριψε το επιχείρημα όσων προσπαθούν να αποσυνδέσουν την κοινωνική κατάρρευση από τον εκφασισμό και να απενοχοποιήσουν τη βία που εκπορεύεται από την οικονομική πολιτική επικαλούμενοι παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου αυξάνεται η φτώχεια.

 «Στις φυσικές επιστήμες το ίδιο πείραμα θα δώσει τα ίδια αποτελέσματα, είτε διεξαχθεί στη Γαλλία, είτε στη Γερμανία, είτε οπουδήποτε αλλού. Στην κοινωνική πολιτική δεν ισχύει το ίδιο, κάθε λαός έχει τη δική του διαδρομή και τη δική του ιδιοσυγκρασία» τόνισε.

Τέλος, πρότεινε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν ώστε να θεσπιστεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως μορφή καθολικής κοινωνικής προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, με αξιοποίηση των αδρανών λογαριασμών και με τη φορολόγηση των φοροφυγάδων στις «γνωστές λίστες».