Κοινωνία
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 19:20

Σύνοδος Πρυτάνεων: Σε αδυναμία λειτουργίας μετά τη διαθεσιμότητα τα οκτώ πανεπιστήμια

«Η τυφλή, αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και χωρίς μελέτη αξιολόγησης των δομών κατάργηση θέσεων προσωπικού θα διαλύσει τα οκτώ πανεπιστήμια και μαζί με αυτά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Ελλάδα» υποστήριξαν εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία ευρωβουλευτών και κοινού.

«Η τυφλή, αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και χωρίς μελέτη αξιολόγησης των δομών κατάργηση θέσεων προσωπικού θα διαλύσει τα οκτώ πανεπιστήμια και μαζί με αυτά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Ελλάδα» υποστήριξαν εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία ευρωβουλευτών και κοινού.

Όπως ανέφεραν, αν καταργηθούν 1.349 θέσεις διοικητικού προσωπικού, τα οκτώ αυτά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους, καθώς και στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες, αφού θα έχουν βιβλιοθήκες αλλά όχι βιβλιοθηκονόμους, γραμματείες αλλά όχι γραμματείς, εργαστήρια και κλινικές αλλά όχι υποστηρικτικό προσωπικό.

Μάλιστα, ο προδρεύων της Συνόδου Γ. Μυλόπουλος κάλεσε την ελληνική Πολιτεία να αναλογιστεί και να αναλάβει, όπως είπε, τις ευθύνες της, προειδοποιώντας πως ενδεχόμενη απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων από τις θέσεις τους θα οδηγήσει νομοτελειακά στην υποβάθμιση έως και στη διακοπή της λειτουργίας των οκτώ πανεπιστημίων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε ακόμη η ένταξη των ελληνικών πανεπιστήμιων στην πολιτική της διαθεσιμότητας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, «αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που αποσκοπεί στη διάλυση των δημόσιων δομών στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αντικατάστασή τους από ιδιωτικές». 

Οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων ζήτησαν η πολιτική της διαθεσιμότητας να στηριχθεί σε αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων.

Άμεση αναστολή της διαθεσιμότητας ζητεί ο Θ. Πελεγρίνης

Στην Αθήνα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον υπουργό Παιδείας, ζητεί την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας «για εύλογο χρόνο», προκειμένου «να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε συνθήκες ηρεμίας και να αποκατασταθεί σε όλο της το εύρος η ακαδημαϊκή του λειτουργία ... δεδομένου μάλιστα ότι επίκειται ο 40ος εορτασμός της 17ης Νοέμβρη».

Παράλληλα, απέστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια με την οποία αναφέρεται στο θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι, όπως σημειώνει, τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης.

«Το γεγονός αυτό εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους για την λειτουργία του πανεπιστημίου μας και των πανεπιστημιακών κτηρίων. Είναι χαρακτηριστική η ανάγκη περιφρούρησης, ενδεικτικά, του κτηρίου της Νομικής Σχολής, του κεντρικού κτηρίου του πανεπιστημίου, της πανεπιστημιούπολης κτλ., αφού στο παρελθόν οι χώροι αυτοί έχουν υποστεί επιθέσεις, βανδαλισμούς και έχουν διαπραχθεί σοβαρές αξιόποινες πράξεις», σημειώνει ο πρύτανης.

Προκαταρκτική για τη μη αποστολή λιστών διαθεσιμότητας από το ΑΠΘ

Την ίδια ώρα πάντως, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για τη μη αποστολή καταλόγων με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων από τις  αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος της διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Της εισαγγελικής παρέμβασης, προηγήθηκε -πριν από δύο εβδομάδες- έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητούσε τη συνδρομή του ανώτατου δικαστηρίου προκειμένου να αποστείλουν οι πρυτανικές αρχές τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Την ίδια παραγγελία είχε κοινοποιήσει ο υπουργός στις εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας (στις έδρες των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος με έγγραφό του, προς τη διοίκηση του ΑΠΘ, ζήτησε να μάθει γιατί δεν αποστέλλονται στον ΑΣΕΠ οι κατάλογοι με τα προσόντα των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας, η διοίκηση του ΑΠΘ επικαλέστηκε πρακτική αδυναμία να συνταχθούν οι κατάλογοι λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου.

Εξώδικο διοικητικών σε υπ. Παιδείας - Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Από πλευράς διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, η Ομοσπονδία τους απέστειλε εξώδικο στους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο ζητά την αναστολή της προθεσμίας που έχει τεθεί για την ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων έξι Πανεπιστημίων, που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά και της ποινής τής αργίας που προβλέπεται σε περίπτωση μη συμπλήρωσης της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ