Να εκτελέσουν εκ νέου άνδρα ο οποίος επέζησε από την πρώτη του εκτέλεση στην κρεμάλα ετοιμάζονται οι ιρανικές αρχές.
Να μην προχωρήσει στα σχέδιά του να κρεμάσει εκ νέου κατάδικο ο οποίος επέζησε στην πρώτη προσπάθεια εκτέλεσής του δι’ απαγχονισμού καλεί το Ιράν η Διεθνής Αμνηστία.
Πρόκειται για τον καταδικασμένο σε θάνατο για εμπόριο ναρκωτικών Αλιρεζά Μ.
Ο τελευταίος βρέθηκε ζωντανός στο νεκροτομείο, μετά τον απαγχονισμό του σε φυλακή της πόλης Μπότζνορντ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Ιράν.
Ο κατάδικος νοσηλεύεται ώστε να είναι έτοιμος για την δεύτερη κατά σειρά προσπάθεια να… εκτελεστεί.
«Η ετυμηγορία ήταν θάνατος και θα εκτελεστεί όταν ο συγκεκριμένος άνδρας είναι έτοιμος από άποψη υγείας», δήλωσε ιρανός αξιωματούχος.
Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι το Ιράν υπολείπεται μόνον της Κίνας στον αριθμό των ανθρώπων τους οποίους εκτελεί κάθε χρόνο.
Τα αδικήματα για τα οποία εκτελούνται οι κατάδικοι είναι κυρίως δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών και κατασκοπεία.
Τη Δευτέρα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι συγγενείς θανατοποινίτη προσπάθησαν να ματαιώσουν την εκτέλεσή του στη δυτική επαρχία Ιλάμ πετώντας μία χειροβομβίδα.
Περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο επεισόδιο, ωστόσο η εκτέλεση προχώρησε κανονικά.
«Χαρακτηριστική περίπτωση βαρβαρότητας»
Ο Αλιρεζά Μ, 37 ετών, έμεινε κρεμασμένος για 12 λεπτά, με το γιατρό που παρακολουθούσε την εκτέλεση να τον κηρύσσει νεκρό.
Όταν, ωστόσο, η οικογένειά του, πήγε στο νεκροτομείο για να παραλάβει τη «σορό» του, ανακάλυψε ότι ανέπνεε ακόμη.
«Τον βρήκαμε ζωντανό, κάτι που χαροποίησε πολύ τις δύο του κόρες», τόνισε στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μέλος της οικογένειας του θανατοποινίτη.
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε νοσοκομείο, φρουρούμενος από ενόπλους.
«Η τρομακτική προοπτική να κρεμαστεί ένας άνθρωπος για δεύτερη φορά, έχοντας ήδη βιώσει την τελετουργία της διαδικασίας, υπογραμμίζει πιο έντονα τη βαρβαρότητα και τον απάνθρωπο χαρακτήρα της θανατικής ποινής», σημείωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής του γραφείου Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον 508 άνθρωποι έχουν πιθανότατα εκτελεστεί στο Ιράν εντός του 2013. Οι περισσότεροι είχαν καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών.