Την Τρίτη θα ψηφιστεί τελικά η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα, ενώ θετικό είναι το κλίμα στις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη σύγκλιση. Ένταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή.
Την Τρίτη θα ψηφιστεί τελικά η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίσθηκε η σημερινή συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα και να συνεχιστεί την Τρίτη.
Το ίδιο θα γίνει και με τις άλλες τροπολογίες που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Θετικό κλίμα στις διαβουλεύσεις με στόχο τη σύγκλιση
Οι διαβουλεύσεις πάντως που έχουν τα κόμματα με στόχο τη σύγκλιση επί του περιεχομένου της τροπολογίας, φαίνεται πως είναι σε θετικό κλίμα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση στο ΑΜΠΕ, που είπε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση για τον ΣΥΡΙΖΑ οι τροποποιήσεις στις οποίες ανακοίνωσε ότι προχωρά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Χθες το βραδυ κατατέθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών κάποιες τροποποιήσεις σε θετική κατεύθυνση με βάση και το δημόσιο διάλογο που έγινε, αλλά και τις συνεννοήσεις των κομμάτων. Ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα να είναι η Βουλή απολύτως στο κέντρο για οποιαδήποτε σχετική απόφαση και, μάλιστα, αυτή να λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, υπάρχουν και επιμέρους άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό που λέγαμε να εφαρμόζεται η διακοπή χρηματοδότησης όταν η δίωξη στρέφεται κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης και μάλιστα σε περίπτωση άσκησης δίωξης και προφυλάκισης. Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα θέματα που τα κρίνουμε θετικά και νομίζω ότι αυτό το κλίμα θα επικρατήσει και στην Ολομέλεια της Βουλής».
Ερωτηθείς για την τροπολογία που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως δεν ξέρει οι βουλευτές της θα επιμένουν, εκτίμησε όμως πως δεν θα έχουν πρόβλημα τελικά. «Δεν εκτιμώ ότι σε κάποιο κρίσιμο ζήτημα θα έχουν διαφοροποίηση, θα δούμε...» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ
Πάντως, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία.
«Δεν θέλουμε και από την άλλη πλευρά να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε την Χρυσή Αυγή, για αυτό λέμε παρών», είπε η κ. Παπαρήγα σε παρέμβασή της κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Μας ρωτάτε τι φοβόμαστε και δεν ψηφίζουμε. Δεν θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε το νομικό σας οπλοστάσιο βάσει του οποίου αδυνατίζει ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής και του εθνικοσοσιαλισμού και υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί εναντίον της εργατικής τάξης και του λαού», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το τελευταίο μπορεί να μην είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί.
Η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ παράλληλα διαφώνησε κατηγορηματικά με την «θεωρία των δύο άκρων».
Αναφέρθηκε στην δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ότι «γιαούρτι και φόνος είναι βία» και σχολίασε: «θα εξισώσουμε το γιαούρτι ή τη ροχάλα με τον φόνο ενός Αφγανού επειδή είναι Αφγανός; Ή με την προμελετημένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα;». Η φράση αυτή «αποσκοπεί να εξισώσετε την κρατική καταστολή και την ναζιστική αντίληψη, με τη λαϊκή εξέγερση και την λαϊκή επανάσταση», πρόσθεσε.
Οι τροποποιήσεις του ΥΠΕΣ
Το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως σήμερα Πέμπτη θα κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων, που θα προβλέπουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών:
Η αναστολή της χρηματοδότησης, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, θα γίνεται μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή πάντως επιδιώκει τη χρηματοδότησή της από το κράτος, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία περί αναστολής.
Την ένσταση υπογράφουν οι 15 μη προφυλακισμένοι βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Ηλ. Κασιδιάρη και δεύτερο τον Ηλ. Παναγιώταρο.
Η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι το άρθρο 29 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει πως «τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος, για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες».
«Απαγορεύεται στον νομοθέτη να εισάγει τις λεγόμενες φωτογραφικές διατάξεις», επισημαίνουν και υποστηρίζουν ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ωμή νόθευση της λαϊκής βούλησης και κατάλυση επί της ουσίας της λειτουργίας του πολιτεύματος».