Ο αρμόδιος για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου οργανισμός ανακοίνωσε ότι έχει επιθεωρήσει σχεδόν τις μισές σχετικές εγκαταστάσεις στη Συρία.
Ο αρμόδιος για την επίβλεψη της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου οργανισμός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει επιθεωρήσει σχεδόν τις μισές από τις εγκαταστάσεις οι οποίες πρέπει να έχουν καταστραφεί ως τα μέσα του 2014.
«Έχουμε κάνει ουσιαστικά τη μισή δουλειά της επαλήθευσης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στη Χάγη ο Μαλίκ Ελαχί, πολιτικός σύμβουλος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Παρά την πρόοδο, ο κ. Ελαχί υπογράμμισε πως η ασφάλεια παραμένει μία από τις κύριες ανησυχίες της αποστολής, η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά σε μια χώρα στην οποία διεξάγεται πόλεμος.
«Μια από τις ανησυχίες μας είναι προφανώς η κατάσταση της ασφάλειας», δήλωσε ο Μαλίκ Ελαχί αναφερόμενος στα βλήματα όλμων και στις επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο ξενοδοχείο της Δαμασκού όπου διαμένουν οι επιθεωρητές.
Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος κέρδισε την περασμένη εβδομάδα το Νόμπελ Ειρήνης, είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι επιθεώρησε 11 εγκαταστάσεις και κατέστρεψε εξοπλισμούς παραγωγής σε έξι εγκαταστάσεις.
Οι επιθεωρητές επικεντρώνονται προς το παρόν μόνο στην επαλήθευση του καταλόγου τον οποίο έδωσαν οι συριακές αρχές, ο οποίος περιλαμβάνει 20 εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων.
Οι ομάδες του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ βρίσκονται από την 1η Οκτωβρίου στη Συρία και έχουν συνολικά περίπου 60 μέλη.
Η αποστολή αποφασίσθηκε στη βάση μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας και, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ που ακολούθησε, η εξάλειψη του συριακού χημικού οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2014.
Ωστόσο, την 1η Νοεμβρίου, οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν ήδη επιθεωρήσει όλες τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, να έχουν εντοπίσει τους εξοπλισμούς που προορίζονται για την παραγωγή ή τη χρήση χημικών όπλων, να έχουν καταστήσει «μη λειτουργικές» τις εγκαταστάσεις παραγωγής και να έχουν αρχίσει την καταστροφή ορισμένων χημικών όπλων, υπενθύμισε ο ΟΑΧΟ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο