Κόσμος
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2004 16:01

Φόβοι για 28.000 νεκρούς - Αμεση δραστηριοποίηση του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε οκτώ χώρες της νότιας Ασίας, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει της ζωή τους από το σεισμό των 8.9 Ρίχτερ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, ενώ όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας αναθεωρώντας προς τα πάνω τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα του, ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει στις 28.000.

Oμάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατευθύνονται ήδη στη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας -χωρίς προηγούμενο- του διεθνούς οργανισμού να παράσχει βοήθεια σε όλες τις πληγείσες από το σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα παράκτιες περιοχές της νότιας Ασίας.

Όπως δήλωσε η βοηθός συντονιστή αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του ΟΗΕ, Ιβέτ Στίβενς, ειδικοί των ΗΕ αναμένεται να φθάσουν αύριο στη Σρι Λάνκα, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού αναμένεται στις Μαλδίβες.

«Πιστεύω πως αυτό είναι άνευ προηγουμένου, ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε μια ανάλογη κατάσταση», παρατήρησε η Ιβέτ Στίβενς αναφερόμενη στον αριθμό των χωρών που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Όπως έκανε γνωστό, πολλές χώρες της περιοχής έχουν ζητήσει άμεση ιατροφαρμακευτική βοήθεια υπό το φόβο της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, ενώ άμεση επίσης είναι ανάγκη για καθαρό νερό καθώς τα συστήματα ύδρευσης σε πολλές χώρες έχουν καταστραφεί από το θαλασσινό νερό.