Εκατοντάδες εκατομμύρια λίστες επαφών στο διαδίκτυο συλλέγει η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας από προσωπικούς λογαριασμούς.
Εκατοντάδες εκατομμύρια λίστες επαφών στο διαδίκτυο συλλέγει η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας από προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπηρεσίες άμεσης συνομιλίας, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσιεύει την Τρίτη η Washington Post.
Την πληροφορία, η οποία αφορά και αμερικανούς χρήστες του διαδικτύου, επιβεβαιώνουν στην αμερικανική εφημερίδα και ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα συλλογής «απορροφά» και αποθηκεύει λίστες επαφών και διαδικτυακών «φίλων» από όλο τον πλανήτη.
Με το εργαλείο SCISSORS («Ψαλίδι»), παράλληλα, η υπηρεσία διευκολύνεται να απορρίπτει τον άχρηστο όγκο πληροφοριών και να κρατά μονάχα ότι εμφανίζεται χρήσιμο.
Αντί να στοχεύει αποκλειστικά σε χρήστες – υπόπτους ως στόχους, η NSA συλλέγει τα δεδομένα και στη συνέχεια χαρτογραφεί σχέσεις και επαφές μεταξύ των πραγματικά ύποπτων για τις μυστικές υπηρεσίες.
Σε μία μόνον ημέρα του 2012, το υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη εργασία παρακλάδι της NSA συνέλεξε 444.743 λίστες διευθύνσεων από τη Yahoo, 105.068 από το Hotmail, 82.857 από το Facebook, 33.697 από το Gmail και 22.881 από άλλους παρόχους.
Ο συγκεκριμένος ρυθμός συλλογής αντιστοιχεί περίπου σε συλλογή δεδομένων 250 εκατομμυρίων χρηστών το χρόνο.
Μολονότι ο κύριος όγκος των πληροφοριών αφορά αλλοδαπούς και όχι το εσωτερικό των ΗΠΑ, πολλές επαφές Αμερικανών με ξένους πολίτες μέσω των συγκεκριμένων διαύλων επικοινωνίας καταλήγουν στα χέρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος επιβλέπει τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι στόχους της υπηρεσίας αποτελούν ύποπτοι για τρομοκρατία, εμπόριο λευκής σαρκός και ναρκωτικών «και όχι ο μέσος Αμερικανός».
Ο Σον Τέρνερ πρόσθεσε ότι οι όροι με τους οποίους γίνεται η συλλογή των συγκεκριμένων δεδομένων εγκρίνονται από το γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ.
Οι λίστες επαφών θεωρούνται πολύ πιο αξιόπιστο εργαλείο για τις μυστικές υπηρεσίες, σε σχέση με το αρχείο τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς περιέχουν πολλές φορές επιπλέον στοιχεία για τα εμπλεκόμενα σε επαφή πρόσωπα.