Το τέλος του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας εντός του 2014 σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το πρόβλημα χρέους προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Κι αν στη μία πλευρά του προβλήματος βρίσκεται η κόντρα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ , στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το τέλος του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας εντός του 2014 σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το πρόβλημα χρέους που παραμένει προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.
Κι αν στη μία πλευρά του προβλήματος, λέει πολιτικός με μακρά εμπειρία στα κοινοβουλευτικά έδρανα, βρίσκεται η κόντρα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ , στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Μόνο τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο πρωτοβουλίες με εκ διαμέτρου αντίθετους στόχους και επιδιώξεις.
Το πρώτο το μανιφέστο για την Κεντροαριστερά συνυπογράφεται από 58 προσωπικότητες του χώρου και τιτλοφορείται «Πρόσκληση σε Ιδρυτική Συνέλευση για Μια Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη». Οι εμπνευστές του κειμένου εκτιμούν ότι μέσα στους προσεχείς μήνες μπορεί να συσταθεί ένας φορέας με συμφωνημένες διαδικασίες, συγκεκριμένο Σχέδιο Εθνικής Συγκρότησης και προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όπως λένε χαρακτηριστικά στόχος είναι στο μέλλον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συγκλίνουν και να συναντηθούν ενώ οι «58», δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους και για την πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων (Μπουτάρη, Καμίνη, Σκοτινιώτη, Φίλιου και Δημαρά) και άλλων αυτoδιοικητικών που δείχνουν, το δρόμο της συνεργασίας στη βάση κοινών αξιών.
Στον αντίποδα βρίσκεται ένα άλλο κείμενο, αυτό της «Κίνησης των 75», η οποία ασκεί ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, συγκροτείται κυρίως από «παπανδρεϊκά» στελέχη, ενώ εκφράζει τη διαφωνία της ακόμη και με την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. και γενικότερα με την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της κίνησης βρίσκονται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένονται εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενδεικτικό της ρευστότητας των εξελίξεων είναι και το γεγονός ότι και στις δύο κινήσεις μετέχουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος της οποίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκει τη συνεργασία ούτε με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης φορέα της Κεντροαριστεράς, ως ένα πρώτο βήμα προς την ενιαία εκπροσώπηση όσων κομμάτων και κινήσεων του χώρου επιθυμούν να συμβάλουν στη δημιουργία της λεγόμενης «Ελιάς».
Συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σημειώνουν ότι σύντομα θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφανθεί περί του τρόπου συμμετοχής του κόμματος στον ενιαίο φορέα.
Το γεγονός όμως ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στην «Ελιά» μπορεί, λένε στελέχη που κινούνται στο χώρο, να «ανοίξει» το δρόμο για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ με απώτερο στόχο την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.
newsroom naftemporiki.gr