Κόσμος
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 17:40

Την ισπανική δίωξη κατά του Χου Τζιντάο για το Θιβέτ στηλίτευσε η Κίνα

Η Κίνα στηλίτευσε τη Δευτέρα την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης να ασκήσει δίωξη κατά του κινέζου πρώην προέδρου, Χου Ζιντάο.

Η Κίνα στηλίτευσε τη Δευτέρα την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης να ασκήσει δίωξη κατά του κινέζου πρώην προέδρου, Χου Ζιντάο, για γενοκτονία, στο πλαίσιο επίσημης έρευνας για τις κατηγορίες κατά του Πεκίνου περί διάπραξης εγκλημάτων στο Θιβέτ.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όποια χώρα ή φυσικό πρόσωπο επιστρατεύει το θέμα αυτό για να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουν Γινγκ, σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη να αποδεχθεί την έφεση ανθρωπιστικής οργάνωσης κατά του κ. Χου «για τη γενοκτονική πολιτική του» ως γραμματέας του ΚΚ Κίνας στην περιοχή των Ιμαλαΐων την περίοδο 1988-1992.

Η απόφαση είναι δυνατόν να οδηγήσει έως και σε αίτημα σύλληψης του κ. Χου, είτε στην Ισπανία είτε σε όποια άλλη χώρα με την οποία έχει συναφθεί συμφωνία απέλασης καταζητούμενων, μολονότι ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ο πρώην ηγέτης να παρουσιασθεί ενώπιον ενός δικαστηρίου.

Η κ. Χουά πρόσθεσε πως η οργάνωση Free Tibet, η οποία κατέθεσε την αγωγή κατά του κ. Χου, επιδιώκει να βλάψει τις «εξόχως φιλικές» σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ισπανίας.

«Οι σκοποί της φιλοθιβετιανής οργάνωσης είναι προφανείς και τα πολιτικά της κίνητρα είναι ιταμά: να καταστραφούν οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της σχετιζόμενης χώρας και να επιτεθεί κατά της κινεζικής κυβέρνησης», τόνισε.

Η Κίνα, που από το 1950 κατέχει το Θιβέτ, υποστηρίζει πως «απελευθέρωσε ειρηνικά» την χώρα των Ιμαλαΐων, η οποία μαστιζόταν από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την οικονομική ύφεση.

Η κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα θα εξετασθεί στις 22 Οκτωβρίου στη σύνοδο της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οργανώσεις και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις στο Πεκίνο για βελτίωση των συνθηκών, που θα εκτείνονται από την κατάργηση της θανατικής ποινής έως τη μεταχείριση των αντιφρονούντων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο