Απλοποίηση των διαδικασιών για την ανανένωση αδειών διαμονής και χορήγηση αδειών επί μακρόν διαμένοντος, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Απλοποίηση των διαδικασιών για την ανανένωση αδειών διαμονής, με μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 20, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Μειώνονται επίσης οι κατηγορίες των αδειών διαμονής από 50 σε 19.
Ακόμη, προκρίνεται ως βασική άδεια διαμονής η πενταετής άδεια επί μακρόν διαμένοντος, που δίνει τη δυνατότητα σε όσους πολίτες τρίτων χωρών το επιθυμούν, να μεταβούν σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε..
«Ωθούμε τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής (άδειες διαμονής δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) να τις μετατρέψουν σε άδειες επί μακρόν διαμένοντος. Οι εθνικές άδειες διαμονής δεν έδιναν το δικαίωμα εργασίας σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Οι άδειες επί μακρόν διαμένοντος δίνουν αυτό το δικαίωμα», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Μετη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμένοντων. Όταν αυτά φθάνουν στην ηλικία των 18, θα μπορούν να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Μεταναστευτικό Κώδικα [...] Αντιμετωπίζουμε τα θέματα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, στους οποίους παρέχουμε τα δικαιώματα των επί μακρών διαμένοντων στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ.
Στο ν/σ προβλέπονται επίσης τα ακόλουθα:
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε από την πλευρά του ότι εκρεμμούν 160.000 αιτήσεις για νόμιμους μετανάστες και ότι αναμένεται η λειτουργία one stop shops σε όλη τη χώρα, ώστε οι μετανάστες να απεγκλωβιστούν από τη μεγαλη γραφειοκρατεία.
«Ανθρώπους που νομίμως είναι στην Ελλάδα, στα πλαίσια διεθνών κανόνων και νόμων, εμείς θα τους στηρίξουμε και θα τους αγκαλιάσουμε όπως μας έχουν αγκαλιάσει κι αυτοί που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», συμπλήρωσε.