Σε μερική συμφωνία για την παρουσία αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά το 2014 κατέληξαν Ουάσινγκτον και Καμπούλ, μετά από μακρές συζητήσεις στις οποίες όμως δεν κατάφεραν να λύσουν το κρίσιμο θέμα της ασυλίας των αμερικανών στρατιωτών.
Σε μερική συμφωνία για την παρουσία αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά το 2014 κατέληξαν Ουάσινγκτον και Καμπούλ, μετά από μακρές συζητήσεις στις οποίες όμως δεν κατάφεραν να λύσουν το κρίσιμο θέμα της ασυλίας των αμερικανών στρατιωτών.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε την Παρασκευή και το Σάββατο μαραθώνιες συνομιλίες με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι σε μια προσπάθεια να υπογραφεί μια διμερής συμφωνία ασφαλείας.
Η συμφωνία αυτή, για την οποία διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές εδώ και 11 μήνες, θα θέτει το πλαίσιο για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα στο τέλος του 2014, θα ορίζει τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων και το καθεστώς των στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.
«Καταλήξαμε σε μια σειρά συμφωνιών», κυρίως όσον αφορά στους όρους επέμβασης των αμερικανών στρατιωτών, δήλωσε το Σάββατο βράδυ ο κ. Καρζάι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κέρι.
Όμως σμείωσε ότι το θέμα της ασυλίας των αμερικανών στρατιωτών, μια απαίτηση της Ουάσιγκτον, δεν έχει λυθεί. «Δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα αυτό», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Κέρι είπε ότι «αν αυτό το θέμα δεν λυθεί, τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια διμερής συμφωνία ασφαλείας».
Το θέμα της ασυλίας είναι θεμελιώδες για την Ουάσιγκτον, που απαιτεί οι στρατιώτες της που διαπράττουν εγκλήματα στο Αφγανιστάν να δικάζονται από αμερικανικά και όχι αφγανικά δικαστήρια. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που απορρίπτει τον όρο «ασυλία», υπενθύμισε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε άλλες χώρες χαίρουν αυτού του ειδικού νομικού καθεστώτος.
Ο αφγανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί στη λόγια τζίργκα, ένα συμβούλιο φυλάρχων και παραγόντων του Αφγανιστάν, καθώς η διευθέτησή του «ξεπερνά τη δικαιοδοσία της αφγανικής κυβέρνησης».
Πάντως οι δύο πλευρές, έπειτα από 15ωρες συνομιλίες την Παρασκευή και το Σάββατο, βρήκαν κοινά σημεία επαφής σε πολλά άλλα «σημαντικά» ζητήματα, όπως δήλωσε ο κ. Κέρι.
Αλλά και ο κ. Καρζάι φάνηκε ικανοποιημένος από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα: «Δεν θα υπάρξουν αυθαίρετες επιχειρήσεις ή δράσεις από τους Αμερικανούς, ενώ υπάρχουν και γραπτές εγγυήσεις όσον αφορά την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Αφγανών».
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να οριστικοποιηθεί η διμερής συμφωνία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αφγανός ομόλογός του.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο