«Εντελώς απαράδεκτη και άδικη» χαρακτήρισε τη μεταχείριση της Αφρικής από το ΔΠΔ ο προεδρεύων σε σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης.
«Εντελώς απαράδεκτη και άδικη» χαρακτήρισε τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στην Αφρική το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ο υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας, η οποία προΐσταται της Αφρικανικής Ένωσης.
Τα σχόλια του Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγιεσούς έγιναν κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου των ηγετών της Ένωσης με θέμα ακριβώς τη σχέση της με το ΔΠΔ.
«Αντί να προωθεί τη δικαιοσύνη και τη συμφιλίωση το ΔΠΔ έχει μεταμορφωθεί σε πολιτικό εργαλείο», δήλωσε ο επικεφαλής της αιθιοπικής διπλωματίας.
Η συνεδρίαση στην Αντίς Αμπέμπα θα εξετάσει ενδεχόμενη συλλογική αποχώρηση από την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που, από τη δημιουργία του, το 2002, δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες και δικάσει παρά μόνον Αφρικανούς.
Το Μάιο, μετά τη νίκη στις κενυατικές προεδρικές εκλογές του Ουχούρου Κενυάτα και του συνυποψηφίου του Ουίλιαμ Ρούτο, οι οποίοι κατηγορούνται από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα 54 μέλη της Αφρικανικής Ένωσης είχαν σχεδόν ομόφωνα υποστηρίξει το Ναϊρόμπι, το οποίο κατήγγειλε εμμονή του εν λόγω δικαστηρίου, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, εναντίον της Κένυας και γενικότερα της Αφρικής.
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας και προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν είχε μάλιστα κάνει λόγο για «ρατσιστικό κυνήγι» εκ μέρους του ΔΠΔ.
Το δικαστήριο άρχισε τη δίκη του κενυάτη αντιπροέδρου κ. Ρούτο στις 10 Σεπτεμβρίου και αρνήθηκε να αναβάλει εκείνη του προέδρου της Κένυας, κ. Κενυάτα, η οποία πρόκειται να αρχίσει στις 12 Νοεμβρίου.
Οι δύο άνδρες διώκονται για το φερόμενο ρόλο τους στις πολιτικο-εθνοτικές βιαιότητες που είχαν σημειωθεί μετά τις προηγούμενες κενυατικές προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2007, στη διάρκεια των οποίων είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.
«Η σχέση ανάμεσα στην Αφρική και το ΔΠΔ δεν είναι μόνο μια πηγή ανησυχίας για την Κένυα, αλλά και για την ήπειρο στο σύνολό της», πρόσθεσε ο κ. Γεμπρεγιεσούς. «Η συγκέντρωσή μας εδώ καταδεικνύει σαφώς την αποφασιστικότητά μας να προσεγγίσουμε συλλογικά και μετωπικά το θέμα και να βρούμε μια λύση».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αφρικανικής Ένωσης συνεδριάζουν την Παρασκευή, πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεών τους η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.
Ανάν: «Κηλίδα ντροπής μια αποχώρηση από το ΔΠΔ»
Κηλίδα ντροπής χαρακτηρίζει, εξάλλου, σε άρθρο του το οποίο αναδημοσιεύεται σε σειρά εφημερίδων, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μια ενδεχόμενη αφρικανική αποχώρηση από το ΔΠΔ.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου έχει εκφράσει επίσης την υποστήριξή του για το διεθνές δικαστήριο.
«Οι ηγέτες οι οποίοι θέλουν να μην εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, επιθυμούν ουσιαστικά να σκοτώνουν, να ακρωτηριάζουν και να καταπιέζουν το λαό τους χωρίς συνέπειες. Πιστεύουν ότι τα συμφέροντα του λαού δεν μπορούν να μπαίνουν εμπόδιο στη φιλοδοξία τους για πλούτο και εξουσία», σημειώνει ο κ. Ανάν.
Ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ παρομοιάζει εκείνους οι οποίοι απορρίπτουν το ΔΠΔ με τους γερμανούς ναζιστές, οι οποίοι απέρριπταν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης.