Κόσμος
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 13:05

Ισπανία: Κατηγορίες για «γενοκτονία» στο Θιβέτ για τον Χου Τζιντάο

Υπόθεση στην οποία θιβετιανοί ακτιβιστές κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, για γενοκτονία στο Θιβέτ θα εξετάσει το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Υπόθεση στην οποία θιβετιανοί ακτιβιστές κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, για γενοκτονία στο Θιβέτ θα εξετάσει το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Οι δικαστές έκριναν ότι έχουν τη δικαιοδοσία να χειριστούν την υπόθεση, δεδομένου ότι ένας από τους ακτιβιστές, ο θιβετιανός μοναχός Θούμπτεν Ουάνγκτσεν, είναι ισπανός πολίτης.

Ο Χου Τζιντάο διατέλεσε επικεφαλής του ΚΚ Κίνας στο Θιβέτ την περίοδο 1988-1992, όταν κινέζοι στρατιώτες κατέπνιξαν μαζικές διαδηλώσεις.

Η Κίνα είχε τότε επιβάλει στρατιωτικό νόμο στο Θιβέτ.

Η ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή είναι αυτόνομο έδαφος εντός του πλαισίου της Κίνας.

Στην μήνυσή τους κατά του Χου Τζιντάο, οι ακτιβιστές της Επιτροπής Συμπαράστασης στο Θιβέτ σημειώνουν ότι, σαν επικεφαλής του ΚΚ Κίνας στην περιοχή «στόχευσε στον εκμηδενισμό της μοναδικότητας αλλά και της ύπαρξης του Θιβέτ σαν χώρας, επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο, προχωρώντας σε μαζικούς βίαιους εκτοπισμούς, εκστρατείες στείρωσης και βασανιστήρια αντιφρονούντων».

Το δικαστικό σύστημα της Ισπανίας αναγνωρίζει την αρχή της οικουμενικής δικαιοσύνης, υπό την οποία οι ύποπτοι γενοκτονίας μπορούν να δικαστούν και εκτός της χώρας τους.

Ωστόσο, για να μπορούσε η Ισπανία να διεξαγάγει σχετική δίκη, υπήρχε η νομική ανάγκη τουλάχιστον ένα από τα θύματα να είναι ισπανός πολίτης.

Το Πεκίνο κάνει λόγο για κυριαρχία αιώνων επί του Θιβέτ, ωστόσο πολλοί Θιβετιανοί παραμένουν πιστοί στον εξόριστο βουδιστή θρησκευτικό ηγέτη Δαλάι Λάμα.

Οι ακόλουθοί του τον αντιμετωπίζουν ως έναν «ζωντανό θεό», ωστόσο για την Κίνα θεωρείται αποσχιστική απειλή.

Η γενοκτονία, το βαρύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, γίνεται κατανοητή νομικά ως πράξεις με στόχο τη μαζική εξόντωση ολόκληρης ομάδας ανθρώπων.