Για τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου, εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, δεσμεύθηκαν Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου, εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, δεσμεύθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «είναι δεδομένο ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο, ότι όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί μεθοδικά, συστηματικά, έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών να είναι καλά προετοιμασμένος και να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική για λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά «ο καλά προετοιμασμένος διάλογος, έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε μια μέθοδο που φαίνεται να μην απέδωσε τουλάχιστον στο παρελθόν τα αναμενόμενα».
Ο ελληνοκύπριος ηγέτης τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για επιστροφή της Αμμοχώστου.
Όπως είπε, «ιδιαίτερα η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δώσει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη από τη μια των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία αλλά και τον διάλογο ενώ από την άλλη, θα φέρει τις δύο κοινότητες μαζί να εργάζονται για την ανοικοδόμηση μιας πόλης που για 39 τόσα χρόνια παραμένει ακατοίκητη».
«Επιδίωξή μας», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, εις την οποία να προδιαγράφεται το περιεχόμενο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και εις το τι σκοπεύουμε και στοχεύουμε σαν λύση, ενώ την ίδια ώρα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που, επιτέλους, θα ξαναδώσουν την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική».
Συζητήθηκαν και οι επαφές σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα των ταξιδιών τους σε ΗΠΑ και Ισραήλ.
Ο κ. Σαμαράς, τόνισε, αναφερόμενος στις επαφές τους στις δύο χώρες, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή «λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν».