Κόσμος
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 14:45

«Δεν θα υποκύψουμε στις αμερικανικές πιέσεις», απαντά η Αίγυπτος

Κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ να περικόψουν μέρος της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο άσκησε η κυβέρνηση της αραβικής χώρας.

Κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ να περικόψουν μεγάλο μέρος της οικονομικής βοήθειας 960 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο προς την Αίγυπτο άσκησε η κυβέρνηση της αραβικής χώρας.

«Δεν θα υποκύψουμε στις αμερικανικές πιέσεις και θα συνεχίσουν την πορεία μας προς τη δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελατί.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη την ακύρωση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας στην Αίγυπτο, καθώς και την κατακράτηση βοήθειας η οποία θα δινόταν σε ρευστό στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η απόφαση έρχεται μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής.

Από την 3η Ιουλίου, οπότε και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι στηρίζουν τον κ. Μόρσι.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ άρχισε την εξέταση της αναθεώρησης της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο τον Αύγουστο, μετά την ιδιαίτερα αιματηρή καταστολή των καθιστικών διαμαρτυριών των ισλαμιστών, με εκατοντάδες νεκρούς, από την αστυνομία και το στρατό.

Την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν προς το παρόν στην Αίγυπτο ελικόπτερα Απάτσι, καθώς και πυραύλους Χαρπούν και τμήματα αρμάτων μάχης.

Η Ουάσιγκτον αναστέλλει επίσης βοήθεια σε ρευστό ύψους 192 εκατομμυρίων ευρώ και δανειακές εγγυήσεις ύψους 221 εκατ. ευρώ.

Το «πάγωμα» δεν υπάρχει πρόθεση να καταστεί μόνιμο, διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Πσάκι, η βοήθεια αναστέλλεται μέχρι να σημειωθεί «ορατή πρόοδος προς μία δημοκρατικά εκλεγμένη, πολιτική κυβέρνηση μέσα από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Αίγυπτο βοήθεια στους τομείς της υγείας και της παιδείας, καθώς και στην διασφάλιση της τάξης στην Χερσόνησο του Σινά, όπου δρουν ένοπλες ομάδες ριζοσπαστών ισλαμιστών.