Κόσμος
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2003 09:41

ΗΠΑ : 15.000 στρατιώτες στέλνουν στον Κόλπο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στον Κόλπο άλλους 15.000 στρατιώτες, ενισχύοντας τις δυνάμεις τους ενόψει της πιθανής επίθεσης κατά του Ιράκ.

Πρόκειται για την 3η Μεραρχία Πεζικού, οι άνδρες της οποίας είναι εκπαιδευμένοι για επιχειρήσεις στην έρημο. Η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη ανάπτυξη στην περιοχή του Κόλπου μιας πλήρως ετοιμοπόλεμης μεραρχίας.

Τα στρατιωτικά οχήματα της μεραρχίας έχουν ήδη μεταφερθεί στον Κόλπο και ορισμένοι στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέϊτ για εκπαίδευση. Μοίρες της αμερικανικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν βομβαριστικά B-1 και μαχητικά αεροσκάφη F-15 διετάχθησαν επίσης να είναι έτοιμες για ανάπτυξη στον Κόλπο.

Στο πλαίσιο της αναμενόμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ, ένα γιγαντιαίο πλωτό νοσοκομείο πρόκειται να αποπλεύσει τις αμέσως επόμενες ημέρες για τον Κόλπο. Το αμερικανικό ναυτικό διέταξε επίσης ένα αεροπλανοφόρο που επέστρεφε στη βάση του στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνει προς το παρόν στην ευρύτερη περιοχή. Αλλο ένα αεροπλανοφόρο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και άλλα δύο πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις προετοιμασίας. Συνολικά, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν καταπλεύσει στην περιοχή του Κόλπου έξι αεροπλανοφόρα.

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες το πρωϊ ιρακινό ραντάρ που απειλούσε τα συμμαχικά αεροπλάνα στο νότιο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Τα αεροσκάφη έπληξαν με κατευθυνόμενους πυραύλους το ραντάρ της ιρακινής αεράμυνας κοντά στην πόλη αλ Κούρνα, την Τετάρτη, στις 08:15' (ώρα Ελλάδος), αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για θύματα.

Νωρίτερα, το Ιράκ είχε ανακοινώσει ότι ένας ιρακινός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίσθηκαν απο τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη σε πολιτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Βασόρας, 550 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.