Στους ίδιους τους διοικητικούς υπαλλήλους πετάει το «μπαλάκι» το υπουργείο Παιδείας, μετά την άρνηση των διοικήσεων τεσσάρων πανεπιστημίων να στείλουν στο ΑΣΕΠ τους καταλόγους με τα ονόματα εκείνων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Στους ίδιους τους διοικητικούς υπαλλήλους πετάει το «μπαλάκι» το υπουργείο Παιδείας, μετά την άρνηση των διοικήσεων τεσσάρων πανεπιστημίων να στείλουν στο ΑΣΕΠ τους καταλόγους με τα ονόματα εκείνων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Ειδικότερα, με ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι, εντός πέντε ημερών από τη σχετική πρόσκληση που θα κάνει το υπουργείο, μόνοι τους, και χωρίς να μεσολαβήσει το οικείο πανεπιστήμιο, να κάνουν την αποτίμηση των προσόντων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Θα κληθούν επίσης να καταθέσουν οι ίδιοι τα σχετικά δικαιολογητικά στο υπουργείο Παιδείας. Σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν και αποφασίσουν να απέχουν από την αποτίμηση των προσόντων τους, θα τίθενται σε αργία.
Η ιδέα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για κατάργηση κλάδων εγκαταλείφθηκε από το υπουργείο Παιδείας, καθώς τρία από τα οκτώ πανεπιστήμια που αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) απέστειλαν χθες στο ΑΣΕΠ τους καταλόγους με τα ονόματα.
Σήμερα, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των διευθυντών των υπηρεσιών προσωπικού των τεσσάρων πανεπιστημίων που δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία, ενώ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι πολύ πιθανό να κληθούν σε απολογία και οι πρυτάνεις.
Υπενθυμίζεται ότι τα ιδρύματα που δεν απέστειλαν χθες τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα είναι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η σύγκλητος του ΑΠΘ ζήτησε από το ΑΣΕΠ την παράταση της προθεσμίας -που έληξε χθες, προκειμένου να ολοκληρώσει την «επίπονη διαδικασία» καταχώρησης των στοιχείων των διοικητικών υπαλλήλων.
Παράλληλα, αποφάσισε να εξαντλήσει «όλα τα νόμιμα μέσα» (δικαστικός αγώνας, παραστάσεις στις Αρχές, κινητοποιήσεις κατά νόμιμο πάντα τρόπο), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την επικείμενη κατάργηση θέσεων διοικητικού προσωπικού.
Η σκληρή στάση που έχει τηρήσει το υπουργείο Παιδείας έχει προκαλέσει την ενόχληση των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ.
«Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έλθουν να με συλλάβουν», διεμήνυσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης. «Τα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται στα δικαστήρια και τις φυλακές», δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.
Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Παιδείας σημείωναν ότι με την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων τελειώνει και «η προσπάθεια μιας μειοψηφίας να συντηρηθούν φέουδα ανομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».
Η μειοψηφία αυτή, όπως ανέφεραν, αρνείται την υποβολή στοιχείων «γιατί θα αποκαλυφθεί η παράνομη πρόσληψη και μονιμοποίηση από το ‘παράθυρο’ εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων, με πλαστά πτυχία σε κλάδους ‘φαντάσματα’».
Υπενθύμιζαν τέλος ότι τα κριτήρια και η μελέτη πλεονασμάτων και υπεραρίθμων βασίστηκαν στη διεθνή πρακτική και σε επιστημονική μεθοδολογία, αλλά, όπως υπογράμμιζαν, «αρκεί μια απλή ανάγνωση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων ανά ίδρυμα για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος για την ορθότητα και την αντικειμενικότητα της απόφασης».