Υγεία
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 16:50

Η έγχυση κυττάρων μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία των οργάνων

Τον τρόπο να θεραπεύσουν τα όργανα που έχουν καταστραφεί, καταργώντας την ανάγκη της μεταμόσχευσης, ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Τον τρόπο να θεραπεύσουν τα όργανα που έχουν καταστραφεί, καταργώντας την ανάγκη της μεταμόσχευσης, ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, η λύση βρίσκεται στην έγχυση κυττάρων από αιμοφόρα αγγεία και συγκεκριμένα κυττάρων του ενδοθηλίου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δομή των αιμοφόρων αγγείων.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Weill Cornell, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία σε κάθε όργανο είναι πολύ διαφορετικά, καθώς όλα έχουν διαφορετικό μέγεθος και λειτουργία και πρέπει να προσαρμόζονται στις μεταβολικές ανάγκες του οργάνου στο οποίο βρίσκονται.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, «τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι ισχυρές βιολογικές μηχανές, που συμβάλλουν καθοριστικά στην αναγέννηση του ιστού των οργάνων, απελευθερώνοντας στον οργανισμό κάποια μόρια που είναι ωφέλιμα και απαραίτητα».

Η ανακάλυψη αυτή έγινε μετά την πλήρη αποκωδικοποίηση των ενεργών γονιδίων των ενδοθηλιακών κυττάρων, γεγονός που έφερε στο φως εκατοντάδες γονίδια που ήταν ήδη γνωστά, αλλά δεν είχε αποδειχθεί ότι έχουν σχέση με τα συγκεκριμένα κύτταρα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι κάθε όργανο υποδεικνύει τη δομή και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων που διαθέτει, άρα και τα μόρια που απελευθερώνουν.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Developmental Cell και τονίζει ότι η έγχυση ενδοθηλιακών κυττάρων θα βοηθήσει τον ιστό που έχει υποστεί βλάβη να αποκαταστήσει τη λειτουργία του οργάνου και πως δεν αποκλείεται ακόμη και να καταργήσει την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις, λύνοντας το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής για την εύρεση του κατάλληλου μοσχεύματος για κάθε οργανισμό.