Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούν να αγνοούν το ανθρώπινο κόστος των πολιτικών τους, δήλωσε η Freya Raddi, συντονίστρια προγραμμάτων για τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούν να αγνοούν το ανθρώπινο κόστος των πολιτικών τους, δήλωσε η Freya Raddi, συντονίστρια προγραμμάτων για τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπείας ευρωπαίων και ιταλών ηγετών στη Λαμπεντούζα, για να τιμήσουν τα θύματα του ναυαγίου.
«Το πρόσφατο ναυάγιο είναι η άμεση συνέπεια μιας μεταναστευτικής πολιτικής που ποινικοποιεί την παράνομη μετανάστευση χωρίς χαρτιά και αποκλείει από το έδαφός της τους πλέον ευάλωτους», επεσήμανε η κ. Raddi.
Όπως τονίζουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της όχι στο κλείσιμο των συνόρων για τους πλέον ευάλωτους, αλλά στην προστασία τους, με πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις διάσωσης και καλύτερες συνθήκες αποδοχής.
Η ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και η απουσία νόμιμων επιλογών εισόδου στην ΕΕ ωθούν πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν ταξίδια όλο και πιο επικίνδυνα, κάτι που έχει τρομακτικές συνέπειες, όπως επισημαίνεται.
Άνθρωποι εκτίθενται σε βία και κακοποίηση εξαιτίας μέτρων που εφαρμόζονται από τις πολιτικές αρχές που συναινούν στις πολιτικές απώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
Σύμφωνα με την κ. Raddi, το κέντρο υποδοχής στη Λαμπεντούζα αντιμετωπίζει σήμερα τετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ’ αυτό που επιτρέπει η χωρητικότητά του.
«Η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή. Οι οικογένειες κοιμούνται στο ύπαιθρο σε αυτοσχέδια καταλύματα, φτιαγμένα από κομμάτια πλαστικό και ξεχαρβαλωμένα στρώματα, δεδομένα που μαρτυρούν την έλλειψη ετοιμότητας από την πλευρά των αρχών απέναντι σε ένα φαινόμενο τόσο γνωστό και προβλέψιμο όσο είναι η μετανάστευση» αναφέρει.
Κατά την κ. Raddi, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνεχίζουν να προτάσσουν τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών έναντι της προστασίας των προσφύγων και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μεταναστών.
«Οφείλουν να ανταποκρίνονται άμεσα στα ευρύτερα ζητήματα βοήθειας και προστασίας και να φέρνουν λύσεις μακροπρόθεσμες», καταλήγει.