Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ντιουκ έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που συνδέουν την ανίχνευση υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας σε ένα μικρό ποταμό και αρκετά ρυάκια, στην Πενσιλβάνια, με έργα εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου.
Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ντιουκ έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που συνδέουν την ανίχνευση υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας σε ένα μικρό ποταμό και αρκετά ρυάκια, στην Πενσιλβάνια, με έργα εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου. Τα ρυάκια αυτά τροφοδοτούν το σύστημα υδροδότησης πόλεων στο δυτικό τμήμα της πολιτείας, ανάμεσά τους και το Πίτσμπεργκ.
Σε έκθεσή τους στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ιζήματα από το Blacklick Creek, το οποίο βρίσκεται κοντά σε μονάδα διαχείρισης λυμάτων από έργα fracking, περιείχαν επίπεδα ραδίου 200 φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά, καθώς και υψηλότερα επίπεδα μετάλλων και αλάτων. Το ράδιο είναι ραδιενεργό μέταλλο, το οποίο απαντάται με φυσιολογικό τρόπο σε πολλά πετρώματα, όμως η μακροχρόνια έκθεση σε μεγάλες ποσότητες θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, κατά τον ίδιο τρόπο, εκατοντάδες τοποθεσίες απόρριψης λυμάτων ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί. «Εάν σε αυτά τα μέρη δεν ζουν άνθρωποι, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη ραδιενέργεια», δήλωσε o καθ. Άβνερ Βενγκός, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Υπάρχει όμως ο κίνδυνος αργής βιο-συσσώρευσης του ραδίου που θα καταλήξει στα ψάρια - και αυτό συνιστά βιολογικό κίνδυνο.»
Σύμφωνα με το Βενγκός, τα επίπεδα αλμυρότητας στο νερό ήταν έως και 200 υψηλότερα από τα επιτρεπτά με βάση την αμερικανική νομοθεσία για τον καθαρό αέρα και 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με το νερό της θάλασσας. Τα λύματα από το fracking, ωστόσο, εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.
Οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση για ανεξάρτητες μελέτες σε μονάδες διαχείρισης λυμάτων από υδραυλική ρωγμάτωση. Σημειώνεται πάντως πως παρόμοιες μελέτες στο Άρκανσο και στη δυτική Πενσιλβάνια, οι οποίες εκπονήθηκαν από το Ντιουκ και από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, αντίστοιχα, δεν βρήκαν αποδείξεις ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα ή των υδροφορέων, κοντά σε γεωτρήσεις.