Νέους δρόμους για τη θεραπεία του Πάρκινσον ανοίγει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και συγκεκριμένα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Οξφόρδης.
Νέους δρόμους για τη θεραπεία του Πάρκινσον ανοίγει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και συγκεκριμένα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Οξφόρδης.
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει κατά τα πρώτα στάδια της νόσου, γεγονός που αναμένεται να τους δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να μπλοκάρουν την εξέλιξή της.
Οι επιστήμονες έφτασαν σ' αυτό το σημείο μελετώντας την αντίδραση του οργανισμού ποντικιών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να παράγουν υψηλά επίπεδα της α – συνουκλεΐνης, μιας πρωτεΐνης του ανθρώπινου οργανισμού που εμπλέκεται στον κυτταρικό θάνατο, που προκαλείται εξαιτίας του Πάρκινσον.
Η πρωτεΐνη αυτή παίζει ρόλο και στον σχηματισμό των σωματίων Lewy, τα οποία εμφανίζονται στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο.
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, μέχρι πρότινος οι ειδικοί δεν γνώριζαν με ποιόν τρόπο αυτή η πρωτεΐνη εμπλέκεται στα γεγονότα που οδηγούν στον κυτταρικό θάνατο, αλλά χάρη στη νέα μελέτη διαπίστωσαν ότι σ' αυτά παίζει ρόλο η ντοπαμίνη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύεται και ελευθερώνεται στον οργανισμό η ντοπαμίνη επηρεάζεται αρκετά από τα πρώτα στάδια αυτής της διαδικασίας.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Richard Wade – Martins, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι πρώτα εμφανίζονται τα σωμάτια Lewy και στη συνέχεια η νόσος, κάτι που όπως προέκυψε δεν ισχύει, αφού τα νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη παύουν να λειτουργούν κανονικά πολύ πριν τον σχηματισμό των σωματίων.
Οι μεταβολές αυτές είναι ίσως οι πρώτες που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο όταν εμφανίζεται η νόσος, ανακάλυψη που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες θεραπείες για να μπλοκάρουν την εξέλιξη της νόσου όσο είναι ακόμα αρχή.