Κόσμος
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 18:01

Αίγυπτος: Επισήμως απαγορευμένες οι δραστηριότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέγραψε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέγραψε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εφαρμόζοντας σχετική απόφαση της δικαιοσύνης, ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει στις 23 Σεπτεμβρίου τις «δραστηριότητες» της Αδελφότητας και την δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της ισλαμιστικής οργάνωσης, από την οποία προέρχεται και ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου.

Η απαγόρευση αφορά τόσο την Αδελφότητα -η οποία δεν έχει κάποια νομική υπόσταση- όσο και την Ένωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, ΜΚΟ η οποία δημιουργήθηκε υπό την προεδρία του κ. Μόρσι και η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα της οργάνωσης, όπως εξάλλου και «όποια οργάνωση προέρχεται ή χρηματοδοτείται από αυτήν».

Στηρίζει τις νέες αρχές η Σαουδική Αραβία

Την ίδια στιγμή, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, εξασφάλισε τις διαβεβαιώσεις του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα για την στήριξη του Ριάντ στις νέες αρχές του Καΐρου απέναντι στην «τρομοκρατία» και τους «στασιαστές».

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στη μοναρχία του Κόλπου, την πρώτη του διεθνή αποστολή αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο κ. Μανσούρ έγινε δεκτός χθες στη Τζέντα, από τον σαουδάραβα ηγέτη, ο οποίος του επανέλαβε την διάθεση της χώρας του να υποστηρίξει την Αίγυπτο απέναντι στην «τρομοκρατία και όλους εκείνους που επιδιώκουν να βλάψουν τις εσωτερικές της υποθέσεις».

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης στην Αίγυπτο, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι από τον στρατό.

Το Ριάντ, το οποίο είχε ανέκαθεν τεταμένες σχέσεις με την Αδελφότητα, αμέσως μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι είχε ανακοινώσει τη χορήγηση βοήθειας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο