Να απολογηθεί επισήμως κάλεσε την Ολλανδία ο Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς οι αρχές της χώρας προσήγαγαν και ανέκριναν ρώσο διπλωμάτη.
Να απολογηθεί επισήμως κάλεσε την Ολλανδία ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, την Τρίτη για το γεγονός ότι οι αρχές της μικρής βορειοευρωπαϊκής χώρας προσήγαγαν και ανέκριναν για ώρες ρώσο διπλωμάτη στη Χάγη.
«Πρόκειται για την πλέον ευθεία παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης. Αναμένουμε εξηγήσεις και τη συγγνώμη της ολλανδικής πλευράς, καθώς και την τιμωρία όσων είναι υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη», ανέφερε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα το πρακτορείο RIA Novosti, από την Ινδονησία όπου βρίσκεται για τη σύνολο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού.
«Θα αντιδράσουμε ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί η Ολλανδία», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στο πρέσβη της Ολλανδίας στη Μόσχα για το περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, οπλισμένη άνδρες με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Ντμίτρι Μποροντίν, υπουργικού συμβούλου της ρωσικής πρεσβείας στην Ολλανδία, χτυπώντας το διπλωμάτη μπροστά στα παιδιά του, με την απολύτως κατασκευασμένη αιτιολογία ότι τους είχε κακομεταχειριστεί», πρόσθεσε ο κ. Λουκασέβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
«Ο διπλωμάτης μας δέθηκε με χειροπέδες, οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκε για όλη σχεδόν τη νύκτα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Μποροντίν ενημέρωσε την αστυνομία για τη διπλωματική του ιδιότητα.
«Μετά από αυτό, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς καμία εξήγηση ή απολογία εκ μέρους των αρχών», κατέληξε ο κ. Λουκασέβιτς.
Το περιστατικό καλύφθηκε εκτεταμένα από τον ρωσικό Τύπο.
«Γνωρίζουμε το περιστατικό και το ερευνούμε πριν να κάνουμε οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, Θιτζ Βαν Σον, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αστυνομία της Ολλανδίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Οι σχέσεις Ρωσίας – Ολλανδίας περνούν περίοδο έντασης, μετά την δίωξη κατά 30 μελών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, τα οποία επέβαιναν σε πλοίο υπό ολλανδική σημαία, για πειρατεία, λόγω ακτιβιστικής τους ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της ρωσικής κρατικής Gazprom στον Αρκτικό Κύκλο.