«Απαράδεκτα» χαρακτηρίζουν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα ισχύοντα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.
«Απαράδεκτα» χαρακτηρίζουν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα ισχύοντα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας, η εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα, εξαιτίας των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών στη χώρα μας, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην απόλυτη εξαθλίωση.
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν, «τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας ‘πετσοκόβονται’ και ο αριθμός των δικαιούχων ολοένα και περιορίζεται, λόγω των ‘προκρούστειων’ εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που θεσμοθετούνται».
Χαρακτηριστική, σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές, είναι η περίπτωση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας «που ανέρχεται στο εξευτελιστικά χαμηλό ποσό των 200 ευρώ το μήνα και από το οποίο, στην πράξη, αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων».
Συγκεκριμένα, εξηγούν, με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει οριστεί ως εισοδηματικό κριτήριο για την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος τα 10.000 ευρώ τον χρόνο και τα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι.
Επιπλέον, όπως σημειώνουν, «με το άρθρο πρώτο, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.1, περίπτωση ΙΙΙ, Ν.4093/2012 εισάγονται από 1.1.2014 μεταβολές στο επίδομα μακροχρονίως ανέργων. Η διάταξη προβλέπει ότι από 1.1.2014 Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20 - 66 ετών (από 45-65 που είναι σήμερα)».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα παραπάνω ποσά-εισοδηματικά όρια όμως είναι απαράδεκτα χαμηλά, καθώς, φορολογικά, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι και από εκεί και πέρα αυξάνεται με το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο (π.χ αυτοκίνητο). Συνεπώς, καταλήγουν, τα ποσά των 10.000 και 12.000 ευρώ αποκλείουν τη μεγάλη μάζα των μακροχρόνια ανέργων, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.