Πολιτική
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 16:48

Ζητείται άρση ασυλίας τεσσάρων βουλευτών της Χ.Α.

Έφτασε στη Βουλή, από τον Άρειο Πάγο, το αίτημα των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής για άρση ασυλίας των βουλευτών της Π. Ηλιόπουλου, Γ. Γερμενή και Στ. Μπούκουρα. Αίτημα για άρση ασυλίας και του Ηλία Παναγιώταρου.

Έφτασε στη Βουλή, από τον Άρειο Πάγο, το αίτημα των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση της φερόμενης «εγκληματικής οργάνωσης», για άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλου, Γ. Γερμενή και Στ. Μπούκουρα.

Τους τρεις ενέπλεξαν στην υπόθεση της Χ.Α. καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων.

Από τη Βουλή έγινε γνωστό ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ληφθεί σύντομα απόφαση επί της αίτησης για άρση της ασυλίας. 

Αίτημα για άρση ασυλίας διαβιβάστηκε στη Βουλή και για τον Ηλία Παναγιώταρο, μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, καθώς του αποδίδεται το αδίκημα της «στάσης» το οποίο διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2010 στη Λάρισα, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς. 

Συγκατηγορούμενοι  του κ. Παναγιώταρου είναι ακόμα τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής.   

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2010 τα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία προς την κεντρική πλατεία της Λάρισας για να τιμήσουν τον Διγενή Γρίβα.  Η αστυνομία για λόγους ασφαλείας δεν επέτρεψε την  πορεία και προσπάθησε να τους εμποδίσει.

Τα μέλη της Χρυσής  Αυγής αντέδρασαν στην απόφαση αυτή της Αστυνομίας και άρχισαν να  πετούν πέτρες προς τους αστυνομικούς . Ο κ. Παναγιώταρος και τέσσερα ακόμη μέλη της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα και σε βάρος του κ. Παναγιώταρου σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της στάσης, ενώ στα τέσσερα μέλη της  Χρυσής Αυγής του αποδόθηκαν τα αδικήματα της στάσης και της παράνομης οπλοκατοχής.

 Τον  Ιούνιο του 2013 εκδικάστηκε η υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, αλλά αναβλήθηκε, καθώς έπρεπε να ζητηθεί η άρση ασυλίας του κ. Παναγιώταρου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, θεωρείται ότι έχει εξαρθρωθεί η, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εγκληματική οργάνωση και επομένως δεν υφίσταται το «διαρκές» του εγκλήματος. Έτσι, οι ανακριτές της υπόθεσης, για όποια εμπλοκή άλλου πλην των ήδη κατηγορουμένων αρχικά βουλευτών, θα πρέπει να απευθύνονται με αίτημά τους στη Βουλή για άρση ασυλίας τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο «μάρτυρας Δ» ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και υποστήριξε ότι γνωρίζει περιστατικά επιθέσεων σε παράνομους μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.

Για τις επιθέσεις αυτές φέρεται να είπε πως δεν γνωρίζει αν έγιναν με ειδική εντολή ανά περιστατικό, αλλά -όπως ανέφερε- «υπήρχε γενική κατεύθυνση να τιμωρούνται οι λαθρομετανάστες».

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση του ότι ο κ. Μπούκουρας «έχει άγνωστο αριθμό πιστολιών Ζάσταβα» και ότι «σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στις αρχαίες Κλεωνές υπάρχουν κρυμμένα όπλα και τρόφιμα».

Τέλος, ο «μάρτυρας Δ» φέρεται να αναφέρθηκε σε επίθεση που έγινε το καλοκαίρι του 2012 στο λιμάνι της Κορίνθου σε βάρος μεταναστών, περιστατικό που έγινε, όπως είπε, ενώπιον αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ «οι οποίοι όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά γελούσαν».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπούκουρας έφθασε το πρωί αυτοβούλως στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, προκειμένου -όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους- να θέσει εαυτόν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής ανέφερε ονομαστικά τον «μάρτυρα Δ» και τον χαρακτήρισε «ψευδομάρτυρα».

Μια ακόμη κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, του λεγόμενου «μάρτυρα Γ», εμπλέκει στην υπόθεση και τον Γιώργο Γερμενή.

Όπως φέρεται να υποστήριξε ο εν λόγω μάρτυρας, μπήκε στο «πρόγραμμα Κένταυρος» της Χρυσής Αυγής από το 2006 και εκπαιδεύτηκε υπό τις εντολές κ. Γερμενή, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εκπαίδευσης. Μετά την απόλυσή του από τις ένοπλες δυνάμεις το 2010, ο μάρτυρας ανέφερε πως μπήκε στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, τον οποίο αποτελούσαν 300 - 400 άτομα.

Στην κατάθεση του ο «μάρτυρας Γ» φέρεται να χαρακτηρίζει «Λοχαγό» και τελικό κριτή των «δοκιμασιών» τον κ. Γερμενή.

Μάρτυρας Ε': Mαζικές σφαγές αμνοεριφίων για να διδαχθεί η τεχνική χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα

Παράλληλα, ο επίσης προστατευόμενος «μάρτυρας Ε'» φέρεται να κατέθεσε πως μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποιούσαν μαζικές σφαγές αμνοεριφίων σε στάνες έτσι ώστε να διδαχτεί η τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα.

Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας, ο οποίος είπε ότι ήταν οργανωτικό μέλος μέχρι πρόσφατα, φέρεται να υποστηρίζει ότι «τα μέλη ήταν υποχρεωμένα να διαβάσουν το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου», καθώς και το ημερολόγιο του Γκέμπελς, ενώ άκουγαν στην κατήχηση ότι «σκοπός μας είναι να μπούμε στη Βουλή με τανκς».

«Η πρώτη μου θέση για εκπαίδευση ήταν στα κεντρικά των Αθηνών στην οδό Σολωμού. Τότε γνώρισα τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ήταν πυρηνάρχης, τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο σε χαμηλότερη βαθμίδα, τον Γερμενή, τον Γιάννη Λαγό, τον Νίκο Μίχο, τον Μ…υπάλληλο της Βουλής, ενώ στην πορεία έμαθα ότι πολύ σημαντικό ιστορικό στέλεχος και πραγματικά δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου ήταν ο Γ.Δ., ήδη δημοτικός σύμβουλος της ΧΑ στον Δήμο Αθηναίων».

Αναφερόμενος στην ιδεολογική κατήχηση, ο μάρτυρας φέρεται να λέει ότι «διδασκόταν αμέσως για την είσοδο μας σε πυρήνα ο ναζιστικός χαιρετισμός. Τα νεοσύλλεκτα στελέχη ήταν υποχρεωμένα να αγοράζουν σειρά βιβλίων ναζιστικού παρεχομένου, "ο Αγών μου" του Χίτλερ, το ημερολόγιο του Γκέμπελς και άλλα, τα Πρωτόκολλα της Σιών, ώστε να γνωρίζουν οι νεοσύλλεκτοι ποιος είναι ο εχθρός τους. Δηλαδή οι Εβραίοι, οι Σιωνιστές και οι Κομμουνιστές».

»Αυτό πάντως που μας έλεγαν στις κατηχήσεις είναι ότι σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς».

Ο μάρτυρας φέρεται να καταθέτει ακόμη ότι για να ενταχθεί κάποιος στην οργάνωση έπρεπε να αποδείξει ότι είναι τυφλά πιστός στο κίνημα, στον αρχηγό και στις ιδέες του εθνικοσοσιαλισμού.

«Οταν γίνεις στέλεχος της οργάνωσης στο βαθμό του δοκίμου μέλους παίρνεις κομματική ταυτότητα, με σύμβολο τον μαίανδρο, το λογότυπο του κόμματος της Χρυσής Αυγής και τα στοιχεία σου. Φημολογείται ότι τα ανώτατα στελέχη της οργάνωσης είχαν άλλου τύπου ταυτότητες, πανομοιότυπες με τις ταυτότητες στελεχών του γερμανικού ναζιστικού κόμματος, του NSPD και μάλιστα λέγεται ότι η αρίθμηση άρχιζε από τον αριθμό 17 που ήταν ο πρώτος αριθμός των ταυτοτήτων και ανήκε στον Γιόζεφ Γκέμπελς. Σημειώνω για την ιστορία ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έχει αριθμό ταυτότητας, Δεν ξέρω αν είχε ο Νίκος Μιχαλολιάκος».

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας φέρεται να περιγράφει συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο, όπως είπε, συμμετείχαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ φέρεται να υποστηρίζει ότι όπως πολλοί άλλοι έτσι κι εκείνος παρασύρθηκε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η έρευνα που έχει αρχίσει αυτή τη φορά να οδηγήσει σε κάποιο πραγματικό αποτέλεσμα και στην εξάλειψη του κινδύνου που λέγεται Χρυσή Αυγή».

Αίτημα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ανατεθεί η υπόθεση της Χ.Α. σε εφέτη ειδικό ανακριτή

Το απόγευμα έγινε γνωστό πως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη απέστειλε αίτημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Εμμανουήλ Ρασιδάκη, για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. 

Η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητά με σχετικό έγγραφό της την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, καθώς και του μεγάλου αριθμού καταθέσεων.

Η κ. Κουτζαμάνη επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα ολοκληρώσει την όλη διαδικασία σε σύντομο χρόνο.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών θα ορίσει το πότε θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών έτσι ώστε να αποφασιστεί η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Προφυλακιστέος ο πυρηνάρχης του Περάματος

Την ίδια ώρα, προφυλακιστέος κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή εισαγγελέα, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.

Ο επικεφαλής της Τ.Ο. φέρεται να έχει εμπλοκή στα περιστατικά στην Ιχθυόσκαλα σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων, στο Πέραμα σε βάρος μελών του ΚΚΕ, αλλά και στη δολοφονία του Π. Φύσσα. 

Πάντως, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες.