Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο Οβάντια Γιόσεφ, ραβίνος με μεγάλη επιρροή στο Ισραήλ, θεωρούμενος ως εξέχουσα μορφή των Σεφαραδιτών.
Απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 93 ετών, ο Οβάντια Γιόσεφ, ραβίνος με μεγάλη επιρροή στο Ισραήλ, θεωρούμενος ως εξέχουσα μορφή των σεφαραδιτών εβραίων.
«Παρόλες τις προσπάθειές μας, η επιδείνωση που σημειώθηκε τη νύχτα συνεχίσθηκε. Ο ραβίνος απεβίωσε πριν από μερικά λεπτά», δήλωσε ο δρ. Ντάνι Γκιλόν του νοσοκομείου Χαντάσα - Έιν Καρέμ της Ιερουσαλήμ, οι δηλώσεις του οποίου αναμεταδόθηκαν από το δημόσιο ραδιοσταθμό του Ισραήλ.
Οι επικριτές του αποκαλούσαν τον Οβάντια Γιόσεφ «Αγιατολάχ του Ισραήλ» και καταδίκαζαν ως ρατσιστικές πολλές δηλώσεις του - παρομοίαζε τους Παλαιστίνιους με φίδια και έλεγε πως ο Θεός έβαλε τους μη εβραίους στη Γη μόνο και μόνο για να υπηρετούν τους εβραίους.
Ωστόσο, πολλοί παραδοσιακοί σεφαραδίτες εβραίοι, με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, τον θεωρούσαν ανώτατο ηγέτη τους.
Μέσω του κόμματος «Σας», το οποίο ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Οβάντια Γιόσεφ ασκούσε, από το ταπεινό του διαμέρισμά στην Ιερουσαλήμ, μοναδική πολιτική επιρροή.
Αυτά που έλεγε γίνονταν δύσκολα καταληπτά, καθώς μιλούσε τα εβραϊκά με βαριά αραβική προφορά, όμως τα μέλη του Σας ακολουθούσαν πιστά τις πολιτικές του διακηρύξεις και τις θρησκευτικές αποφάσεις του σαν να ήταν θείες εντολές.
«Δεν θέλω να περιγράψω τι θα μπορούσε, ο μη γένοιτο, να συμβεί (μετά το θάνατο του Γιόσεφ)», δήλωσε ο βουλευτής του Σας, Άριε Ντέρι, στο θρησκευτικό ραδιοσταθμό Κολ Μπαράμα.
«Πώς θα γυρίζει ο κόσμος χωρίς τον ήλιο; Πώς θα γυρίζει ο κόσμος χωρίς το φεγγάρι; Τι θα απογίνουμε; Ποιός θα μας οδηγήσει; Ποιός θα πάρει τη θέση του;», αναρωτήθηκε.
Στην πιο ισχυρή περίοδό του, το Σας, το οποίο βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση, είχε 17 βουλευτές στο 120μελές κοινοβούλιο. Για χρόνια, ο Οβάντια Γιόσεφ, ως ηγέτης του, ήταν ο ρυθμιστικός παράγων στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού.
Μερικές φορές τα πολιτικά μηνύματα του Οβάντια Γιόσεφ ήταν μικτά: θεωρούσε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία κατελήφθη από τους Ισραηλινούς με τον πόλεμο του 1967, τμήμα της βιβλικής Γης του Ισραήλ, αλλά υποστήριζε, προκαλώντας τους ραβίνους που εξέφραζαν την κυρίαρχη άποψη, πως είναι επιτρεπτό να παραχωρήσει κανείς γη για να προλάβει μια αιματοχυσία.
Παρόλο που το Σας συμμετείχε σε κυβερνήσεις που επεδίωξαν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, ο Οβάντια Γιόσεφ εξέφραζε ισχυρά αντιαραβικά αισθήματα στα κηρύγματά του στο Ισραήλ και το εξωτερικό.
«Ο Αμπού Μάζεν και όλοι αυτοί οι κακοί άνθρωποι θα πρέπει να χαθούν από τον κόσμο», είχε δηλώσει σε κήρυγμά του το 2010 αναφερόμενος στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. «Ο Θεός θα πρέπει να τους ρίξει πανούκλα, σ' αυτούς και στους υπόλοιπους Παλαιστίνιους», είχε προσθέσει.
Οι Παλαιστίνιοι είχαν καταδικάσει την ομιλία ως κήρυγμα μίσους, ενώ ο Γιόσεφ είχε επίσης προσελκύσει τα πυρά και Ισραηλινών όταν είχε δηλώσει κάποτε πως έξι εκατομμύρια εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί επειδή ήταν μετενσαρκωμένες ψυχές αμαρτωλών.
Πλέκοντας ένα νέο κοινωνικό ιστό σ' ένα εβραϊκό κράτος όπου κυριαρχεί η αποκαλούμενη ελίτ των Ασκεναζίμ (εβραίοι από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη), ο Γιόσεφ, ο οποίος ήταν πατέρας 11 παιδιών, φρόντισε να καθιερωθούν θρησκευτικά σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις που διευθύνονταν από το Σας και προσέλκυσε έτσι μια νέα γενιά στις ραβινικές διδαχές του.
Η κηδεία του Οβάντια Γιόσεφ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο Ισραήλ.
Τέσσερις ραβίνοι αναφέρονται ως ενδεχόμενοι διάδοχοί του, αλλά με το Σας να βρίσκεται εκτός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η πολιτική επιρροή τους θα είναι πιθανόν περιορισμένη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο