Πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα στην Κίνα φέρονται να βρίσκονται σε θέσεις εργασίας με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα στην Κίνα φέρονται να βρίσκονται σε θέσεις εργασίας με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο την Beijing News, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, αποκαλούμενοι «αναλυτές διαδικτυακών απόψεων» μπορεί να εργάζονται είτε για κυβερνητικές υπηρεσίες είτε για λογαριασμό εταιρειών.
Ο κύριος «στόχος» τους είναι ιστοσελίδες-microblogs στα πρότυπα του Twitter και social media εν γένει (χαρακτηριστικό παράδειγμα το κινεζικό Weibo), όπου πολύ συχνά πλέον πολλοί κινέζοι πολίτες απευθύνονται για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την κυβέρνηση και το καθεστώς της χώρας.
Σύμφωνα με την Beijing News, οι εν λόγω «φύλακες» δεν έχουν ως αντικείμενο τη διαγραφή δημοσιεύσεων, αλλά τη συγκέντρωση και ανάλυση απόψεων που βρίσκει κανείς στο Ίντερνετ και τη σύνταξη αναφορών οι οποίες διαβάζονται από στελέχη που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις και λαμβάνουν αποφάσεις.
Στο σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζεται η περίπτωση του Τανγκ Σιαοτάο, ο οποίος εργάζεται ως αναλυτής εδώ και έξι περίπου μήνες. Όπως αναφέρεται, ο Τανγκ κάθεται μπροστά από τον υπολογιστή του κάθε μέρα, ανοίγει μία ειδική εφαρμογή και προβαίνει σε αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών τις οποίες του έχουν υποδείξει οι πελάτες του. Στη συνέχεια, αναζητεί αρνητικές απόψεις σχετικά με αυτούς, τις συγκεντρώνει, γράφει αναφορές και τους τις αποστέλλει.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δύο εκατομμύρια «φύλακες» του Ίντερνετ εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο ελέγχου και αστυνόμευσης του Διαδικτύου από πλευράς της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία φέρεται να διοργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για πρώτη φορά εντός του χρονικού διαστήματος μεταξύ της 14ης και της 18ης Οκτωβρίου.
Αυξημένα μέτρα παρακολούθησης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι
Οι αθλητές και οι θεατές των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι τον Φεβρουάριο θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» συστηματικής παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών από πλευράς των ρωσικών αρχών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, FSB, σκοπεύει να διασφαλίσει ότι καμία επικοινωνία των αθλητών ή των θεατών δεν θα μείνει χωρίς να περάσει από έλεγχο κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Τα σχετικά έγγραφα βρέθηκαν από τους ρώσους ερευνητές δημοσιογράφους Αντρέι Σολντάτοφ και Ιρίνα Μπορογκάν, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα των ρωσικών προετοιμασιών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Όπως αναφέρεται σχετικά, η FSB θα έχει τη δυνατότητα εύκολης παρακολούθησης κάθε τηλεφωνικής κλήσης ή διακίνησης δεδομένων, καθώς και ανίχνευσης «ύποπτων» λέξεων ή φράσεων σε emails, chats στο Ίντερνετ και social media. Επίσης, γίνονται ειδικές τροποποιήσεις στις υποδομές τηλεπικοινωνιών στο Σότσι για να είναι δυνατή η εκτενής παρακολούθηση μέσω του SORM – του ρωσικού συστήματος παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών.
Το σύστημα SORM υπάρχει από το 1996 (SORM-1 – ακολούθησε το SORM-2 το 1998) και βρίσκεται σε στάδιο εκσυγχρονισμού σε ολόκληρη τη Ρωσία, με έμφαση στο Σότσι, όπου αναμένεται μαζική προσέλευση επισκεπτών. Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, στα ρωσικά δίκτυα έχει ξεκινήσει η εισαγωγή της τεχνολογίας deep packet inspection, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε υπηρεσίες πληροφοριών να προβαίνουν σε παρακολούθηση χρηστών μέσω της χρήσης συγκεκριμένων λέξεων – κλειδιά.
Σε συνέντευξη Τύπου της FSB, αξιωματούχος της υπηρεσίας αρνήθηκε ότι θα υπάρχει υπερβολική παρακολούθηση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, λέγοντας ότι στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου τα αντίστοιχα μέτρα ήταν πιο αυξημένα.