Πολιτιστικά
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013 10:00

Η γραμμική αλήθεια μιας νοσηρής πραγματικότητας

Σκιαγραφώντας έναν κόσμο που νοσεί, το έργο του πολυβραβευμένου βρετανού συγγραφέα Ντέννις Κέλλυ, «Κουρέλι», επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη θεατρική σκηνή του 104.

Ως αθώα απόβλητα μιας κοινωνικής σκουπιδομηχανής, κουρελιασμένοι ήρωες παραληρούν ανάμεσα στις τραυματικές τους μνήμες και την πραγματικότητα, δίνοντας έναν παθιασμένο αγώνα σωτηρίας.

Σκιαγραφώντας έναν κόσμο που νοσεί, το έργο του πολυβραβευμένου βρετανού συγγραφέα Ντέννις Κέλλυ, «Κουρέλι», που παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Μόσχου, στη θεατρική σκηνή του 104, για 8 μόνο παραστάσεις, από τη Δευτέρα 7 έως την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Με ιδιαίτερο θεατρικό τρόπο

Πρόκειται για το πρώτο έργο του συγγραφέα, που γράφτηκε το 2003, και με έναν ιδιαίτερο θεατρικό τρόπο αφηγείται την ιστορία δύο παιδιών, που προσπαθούν μόνα τους να επιβιώσουν και να βρουν την αγάπη, αποτυπώνοντας με ποιητικό ύφος και σκληρό μαύρο χιούμορ τις άρρωστες οικογενειακές και κοινωνικές δομές ενός πολιτισμού, που γεννά και μεγαλώνει ανθρώπους - σκουπίδια.

Εναλλάσσοντας μια ποιητική παραληρηματική γλώσσα στους μονόλογους των ηρώων του με πεζούς καθημερινούς διαλόγους στη μεταξύ τους επαφή, ο Ντέννις Κέλλυ ανατρέπει τη γραμμική χρήση του χώρου και του χρόνου, βάζοντας τους ήρωές του να αφηγούνται και, παράλληλα, να βιώνουν τις καταστάσεις, ενώ αλλάζουν συνεχώς ρόλους και ενσαρκώνουν όλα τα πρόσωπα της ιστορίας.

Ένα νεογέννητο «κουρέλι»

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι - αδέλφια που βίωσαν τον θάνατο της μητέρας τους σε πολύ νεαρή ηλικία, το μεγάλωμά τους από τον μέθυσο και βίαιο θρησκευόμενο πατέρα τους, την οικονομική  εξαθλίωση και την απόπειρα πώλησής τους σε έναν παιδόφιλο -, αφηγούνται την ιστορία της σκληρής ενηλικίωσής τους. Το αγόρι βρίσκει στα σκουπίδια ένα νεογέννητο μωρό, το «βαφτίζει» αποκαλώντας το «κουρέλι» και προσπαθεί να το σώσει, καθώς οι μνήμες των δύο παιδιών μπλέκονται με τις φαντασιώσεις τους, κάνοντας αδιόρατα τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.  

Εγκαταλελειμμένοι σε ένα ανήλεο σύμπαν

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Εδώ. Σε έναν κόσμο στρεβλό. Μέσα στην ανισότητα, την αδικία και τη βία. Χωρίς Θεό, εγκαταλελειμμένοι σε ένα ανήλεο σύμπαν. Μερικές χιλιάδες χρόνια εξέλιξης του ανθρώπινου είδους μετά. Όλα έχουν αλλάξει και όλα έχουν παραμείνει ίδια. Με εξαρτήματα τελευταίας τεχνολογίας υπό μάλης,  να συνεχίζουμε να πετάμε βράχους ο ένας στον άλλο. Μπροστά σε οθόνες, να παρακολουθούμε τη ζωή που ονειρευόμαστε, ενώ βουλιάζουμε σε αυτήν που δημιουργήσαμε. Μερικές χιλιάδες χρόνια ανθρώπινου πολιτισμού, πεταμένα στα σκουπίδια.

Εδώ. Μέσα στα σκουπίδια. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Και οι αναμνήσεις τους: ο πατέρας τους και η μητέρα τους και ένα μωρό, το μικρό κουρέλι.  Εδώ. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι φαντασιώνονται μια άλλη  ζωή. Και εμείς μαζί τους».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος, σκηνικά - κοστούμια: Τίνα Τζόκα, κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου, μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, βοηθοί σκηνοθέτη: Μάρα Δαρμουσλή - Τζούλια Διαμαντοπούλου, μια παράσταση της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θεατρο - εργαστήριον». Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου.

Πληροφορίες
104: Eυμολπιδών 41 – Γκάζι (στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3455020. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Χωρητικότητα σκηνής: 80 άτομα. Τιμές εισιτηρίων: ενιαίο: 10 ευρώ.

naftemporiki.gr