Η μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής απασχολεί και σήμερα τον διεθνή Τύπο, όπου διατυπώνονται ερωτήματα για το τι μπορεί να σημαίνει η εξέλιξη αυτή.
Η μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής απασχολεί και σήμερα τον διεθνή Τύπο, όπου διατυπώνονται ερωτήματα για το τι μπορεί να σημαίνει η εξέλιξη αυτή.
«Η Χρυσή Αυγή διαφεύγει από τους κριτές της» γράφει ο σχολιαστής της γαλλικής Le Figaro. «Θα βγει ενισχυμένη τελικά η Χ.Α. μετά τη σύλληψη έξι βουλευτών της; Η απόφαση του ανακριτή προκαλεί, το λιγότερο, έκπληξη. Μετά από μια θεαματική σύλληψη και ανακρίσεις 14 ωρών τεσσάρων βουλευτών της νεοναζιστικής οργάνωσης, τους απαγγέλθηκε η κατηγορία σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Όμως τρεις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αλλά ελεύθεροι μέχρι την έναρξη της δίκης», αναφέρει.
Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης σχόλια πολιτικών και αναλυτών, οι οποίοι δηλώνουν έπληκτοι και θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν θα υπόκεινται πλέον σε έλεγχο και θα φροντίσουν να ηρωοποιήσουν τον αρχηγό τους Μιχαλολιάκο. «Σήμερα επικρατεί αμηχανία στις τάξεις της κυβέρνησης αλλά και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, όπου η κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α. θα συνέλθει εξαγγέλλοντας μια αντεπίθεση ''όλο δηλητήριο''», σημειώνει γάλλος σχολιαστής. «Ολόκληρη η πολιτική τάξη φοβάται ότι θα αποκτήσει και πάλι δύναμη η ακροδεξιά οργάνωση, που κατάφερε να ''κάνει σέρφινγκ'' πάνω στην απελπισία των Ελλήνων και στην έκρηξη του ποσοστού ανεργίας για να γίνει η τρίτη πολιτκή δύναμη στη χώρα».
Στο δημοσίευμά της η Tageszeitung του Βερολίνου επισημαίνει ότι «ακόμη και οι ίδιοι οι τρεις βουλευτές εξεπλάγησαν με την απόφαση του ανακριτή». «Βγήκαν από την πρώην σχολή Ευελπίδων χωρίς κανείς να τους περιμένει και έφυγαν με ταξί….αλλά τόσο αναπάντεχη δεν ήταν η απόφαση απελευθέρωσής τους. Ήδη νομικοί κύκλοι προειδοποιούσαν ότι σε αδικήματα που επισείουν ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνων, διατάσσεται προφυλάκιση μόνο εάν υπάρχει ο κίνδυνος φυγής από τη χώρα, αυτό προφανώς δεν υπήρχε στους συγκεκριμένους ακροδεξιούς εξτρεμιστές», καταλήγει ο αρθρογράφος.
Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρει ότι «η απόφαση των ανακριτών και εισαγγελέων σχολιάζεται από τους αναλυτές ως χτύπημα για την κυβέρνηση». «Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα συνέτριβε την οργάνωση. Αλλά η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και από την ακροαματική διαδικασία θα φανεί εάν είναι ένοχοι, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Μιχελάκης μετά την απόφαση…αλλά και οι δικαστές υπερασπίζονται την απόφασή τους, απελευθέρωση δεν είναι σε καμιά περίπτωση προαπόφαση για τη δίκη», επισημαίνει η εφημερίδα.
Τέλος, η γαλλική Le Monde αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση: «Χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να αποκεφαλίσει την Χ.Α., που επί δύο χρόνια δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα της χώρας...Πρόκειται για καλή είδηση. Η επιτυχία του κόμματος δεν εξηγείται με τη ναζιστική προπαγάνδα που κάνει. Λόγω της κρίσης και των αυστηρών μέτρων λιτότητας κατάφερε να εισακουστεί. Η εκτεταμένη διαφθορά των πολιτικών οδήγησε ένα τμήμα των ελλήνων να ψηφίσει κατά τους συστήματος. Αλλά ήταν καιρός να επικρατήσει ρεαλισμός: η ΧΑ είναι εγκληματική ομάδα, που δεν έχει θέση στην ΕΕ».
Πηγή: Deutsche Welle