Οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους στην υγεία είναι πολλές και σχετικά γνωστές, όμως πάντα εμφανίζονται κι άλλες.
Οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους στην υγεία είναι πολλές και σχετικά γνωστές, όμως πάντα εμφανίζονται κι άλλες.
Μία από τις καινούργιες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα έχει να κάνει με τα άτομα που βρίσκονται στη μέση ηλικία και περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες σύμφωνα με νέα μελέτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια όταν βιώνουν έντονο άγχος που προκαλείται από δυσάρεστα γεγονότα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από τη Σουηδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ψυχολογική πίεση που προκαλείται από τα άσχημα συμβάντα, όπως το πένθος ή ένα διαζύγιο, ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ακόμη και τον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα.
Μάλιστα, όπως τονίζουν, όσο πιο δυσάρεστα είναι τα γεγονότα και έντονο το στρες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν έχει εντοπιστεί με ακρίβεια, ωστόσο οι επιστήμονες είναι σχεδόν βέβαιοι ότι για όλα αυτά ευθύνονται οι ορμόνες, οι οποίες προκαλούν βλαβερές μεταβολές στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεταβολές αυτές μπορεί να παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα για χρόνια, γι' αυτό και οι συνέπειες του άγχους στην υγεία συχνά εμφανίζονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως είπε στο BBC ο δρ Simon Ridley από το Alzheimer Research UK, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι παράγοντες κινδύνου για την άνοια είναι σύνθετοι, ωστόσο τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο που διατρέχει είναι να ασκείται, να τρέφεται υγιεινά, να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την πίεση και τη χοληστερόλη του και να μην καπνίζει.